latinica  ћирилица
ЈUTARNJI PROGRAM | 30/08/2013 | 13:59

Sve je spremno za početak nove školske godine u RS

U školskim klupama od 2. septembra, 145 000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u RS.

Prema pravilnicima o školskom kalendaru Ministarstva prosvjete i kulture RS za 2013/14. godinu, nastava u prvom polugodištu u osnovnim i srednjim školama RS počeće u ponedjeljak, 2. septembra.
Sve je spremno za početak nove školske godine, rekao je pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Zdravko Marjanović, gostujući u Јutarnjem programu Radija RS.
U školske klupe će sjesti 145 000 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole u RS.
S obzirom na to da su u proteklom periodu znatno oštećeni pojedini školski objekti u Gradišci, Banjaluci, Derventi i Prnjavoru, resorno Ministarstvo, Vlada i lokalne zajednice ulažu napore da se oni saniraju i osposobe za početak nastave. Marjanović je naglasio da će i u ovim školama nastava početi na vrijeme.
Prioritetan zadatak je i otklanjanje problema u vezi sa pitkom vodom u nekoliko područnih škola u Prijedoru, Šamcu, Bratuncu, Zvorniku i Donjem Žabaru, gdje je voda bakteriološki neispravna. I u ovom slučaju preduzimaju se sve neophodne mjere da bi se sanirali zahvatni dijelovi za vodu i dezinfikovali školski bunari i čatrnje.
U RS je primjetno smanjenje broja učenika,za 1500 u osnovnim i 1800 u srednjim školama, zbog čega će ove godine pojedinim nastavnicima biti umanjena norma. Da bi se izbjegao tehnološki višak i sačuvala radna mjesta za nastavnike i profesore, bilo je potrebno smanjiti i broj područnih odjeljenja u pojedinim školama u Vranjskoj, Liješnju, Drinjači, Trebavljanima i Gornjim Podgradcima.
S druge strane, u školama RS ima i deficitarnog kadra, nedostaje nastavnika matematike i geografije.
Kada je riječ o štampanju udžbenika za osnovne i srednje škole, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu Rade Ristović potvrdio je da je taj posao priveden kraju i da se udžbenici mogu nabaviti u svim knjižarama RS.
I ove godine, za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole obezbijeđeni su besplatni udžbenici, za koje je Vlada RS izdvojila 918 000 KM.
Novi udžbenici za osnovnu školu su Geografija i Radna sveska za deveti razred, zatim Tehničko obrazovanje i prateće radne sveske od šestog do devetog razreda.
Manje korekcije su izvršene u udžbenicima Priroda i društvo i Radna sveska za treći i četvrti razred, te Hemija i Zbirka zadataka za osmi i deveti razred.
Produženi boravak za 2300 učenika, ove godine biće organizovan u 40 osnovnih škola u RS, podsjetio je Zdravko Marjanović i naglasio da će se u narednom periodu, kada je riječ o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, jačati razvoj svih profesionalnih kapaciteta u školama RS.
Nastava u prvom polugodištu u osnovnim i srednjim školama RS biće završena 27. decembra, a drugo polugodište počeće 20. januara, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

O. Korać