latinica  ћирилица
100 LICA, ЈEDNA PRIČA | 02/09/2013 | 12:28

ЈELINA ĐURKOVIĆ: 51. od Vaših i naših 100 lica!

Profesorica i književnica, zanimljivog i britkog i uma i duha, umjetnica življenja koja nadahnjuje i do maksimuma inspiriše sve koji je poznaju. Od danas, nadahnjuje i nas!

Evo kako izgleda cijeli život posvetiti umjetnosti-književnosti, pisanju stihova i priča, čitanju , porodici i porodičnom životu, ali i budućnosti svih nas-našim studentima.

Grafit pročitan u prolazu ostavio je utisak na nju, kaže, opisuje život , njegovu nepredvidivost, ljepotu i čudesnost,  a glasi : "Kad ja tamo, a ono međutim!" :)

 "Pečati", "Pjesme", "Semberska lira", "Dijalog sa tradicijom" naslovi su objavljenih Јelininih knjiga, koje joj , uz uspješan porodičan život, uz supruga i dvije kćerke , predstavljaju veliko životno zadovoljstvo.

Ona je profesorica srpskog jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu, tako je znaju njeni studenti, radne kolege i većina sugrađana. A Јelini , umjetnost je primarna.

Podsjeća nas na staru poslovicu : smisao života si ispunio kada rodiš djecu , zasadiš drvo i napišeš knjigu  i dodaje : "E, a ja imam i voćnjak!"

Prvu pjesmu napisala je u 3. razredu osnovne škole, a u srednjoj školi , kao članu Kluba pisaca Tuzle , stihovi su joj objavljivani  u almanasima , književnim časopisima i ne samo objavljivani već i nagrađivani. Uprkos tome, kaže, mladom čovjeku nedostaje samopouzdanja i neprestano se upoređuje s drugima. Zbog toga  trebalo je da prođe skoro 30 godina da i sama bude zadovoljna svojim radom , da ga vrijednuje i prihvati priznanja.

Treba znati komunicirati s ljudima, slušati ih , svaki dan saznavati nešto novo, a onda sve to nekom "alhemijom" prenijeti u stih.

Svojim studentima , ali i svima nama savjetuje : SAMO POŠTUЈTE SEBE! To znači da uvijek uradimo koliko možemo, NI MANjE, NI VIŠE! Da izvučemo iz sebe maksimum i da ne budemo lijeni!

Јelina Đurković osoba je koju jednostavno -morate upoznati! Njena interpretacija, anegdote, bogato i zanimljivo životno, ali i radno iskustvo, obogatiće vas!

Zato i mi njoj ovaj put kažemo : Hvala, bilo nam je zadovoljstvo! :)