latinica  ћирилица
100 LICA, ЈEDNA PRIČA | 16/09/2013 | 11:02

GOЈKO ŠERBULA: 61. od Vaših i naših 100 lica!

Ko jednom uđe u novinarske vode, teško iz njih izlazi! Može da mijenja vrstu medija ili medijsku kuću, ali radoznalost, potreba za informisanošću i neumorna želja za postavljanjem pitanja , ne prolazi tako lako ! Primjer za to je i sada penzionisani, novinar iz Gradiške, Gojko Šerbula.

Novinarskim vodama uspješno pliva još od srednjoškolskih dana. Njegovo pisanje zapazio je tada priznat novinar koji mu je predložio honorarni rad. Kolebao se Gojko dva mjeseca i odlučio da pošalje svoju prvu vijest, izvještaj sa događaja. Ta vijest je te 1958. godine objavljena na prvoj stranici zagrebačkog " Vjesnika". "I TAKO ЈE SVE POČELO! ," kaže nam Šerbula, " Da ta vijest nije objavljena sigurno nikada ne bi bio novinar."

Gojko Šerbula

Pisao je Šerbula i dok je služio vojsku, "Čuvari jadana" zvale su se vojničke novine. Po završetku vojnog roka i  vanredno završenih studija, Gojko je radio u privredi, zatim bio šef kabineta predsjednika opštine Gradiška.

Nakon toga počinje pisati za banjalučki "Glas" i profesionalno gradi karijeru novinara.

8 godina radio je na radiju Banjaluka, bio dopisnik za Radio televiziju Republike Srpske, bio urednik, novinar,jedan od osnivača i direktor radio stanice u Gradišci.... a penzionerske dane dočekao je radeći u "Glasu Srpske".

Za kraj , kroz svoj pozitivan primjer života i rada Gojko nam poručuje:

 " NOVINARSTVO ЈESTE TEŠKO I ODGOVORNO , ALI AKO SE NA TAЈ NAČIN I RADI, ONDA U OVOM POSLU NIKADA NEĆETE IMATI PROBLEME.

A KADA BIH SE MOGAO VRATITI I SVE IZ POČETKA- PONOVO BIH BIO NOVINAR!",