latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 17/09/2013 | 11:58

Pripreme za grijnu sezonu

Velika dugovanja, stara oprema, loša distributivna mreža, slaba naplata , kao i činjenica da većina toplana u RS kao sirovinu koristi mazut , doveli su ova preduzeća u nezavidan položaj. Gdje je rješenje?

 

Svijetao primjer je Јavno preduzeće „Toplana“ u Istočnom Novom Sarajevu . U remont kotlovnice i rekonstrukciju dijela mreže uloženo je oko 130.000 maraka vlastitih sredstava.
Direktor preduzeća, Dragan Јanković rekao je Јutarnjem programu Radija RS, da je do sada zamijenjeno 300 metara mreže te da je u toku rekonstrukcija još 150 metara.
„U proteklom periodu remontovana je i podstanica, zamijenjeni su popucali vodovi, pumpe i ventili, tako da ne očekujemo probleme koji bi uticali na narednu sezonu grijanja“, istakao je Јanković.
„Cijena grijanja stambenog prostora ostaće ista kao u proteklih pet godina i iznosiće 1,70 KM 7m2. Rukovodstvo firme predložiće opštini Istočno Novo Sarajevo da cijene za poslovni, školski i prostor zdravstvenih ustanova budu pet odsto niže u odnosu na prošlogodišnje“, dodao je Јanković.
Naplativost usluga „Toplane“ iznosi 80 odsto, što je, prema riječima direktora Toplane Istočnog Novog Sarajeva, Dragana Јankovića, zadovoljavajuće u ovom kriznom periodu.
Bijeljinska toplana ima oko hiljadu korisnika, a cijena grijanja je 2,75 maraka po metru kvadratnom, na šestomjesečnom nivou, istakao je u Јutarnjem programu Radija RS direktor bijeljinske Toplane, Radomir Marjanović. Relativno visoka cijena grijanja, s obzirom na to da se za grijanje kao energent koristi ugalj, posljedica je zastarjelih postrojenja i malog ili nikakvog ulaganja u modernizaciju ili proširenje kapaciteta toplane. Rješenje za Bijeljinu bilo bi izgradnja nove toplane znatno većeg kapaciteta, jer postojeća, s obzirom na veliki priliv stanovništva i znatno povećan broj novoizgrađenih stanova, nije u stanju da zadovolji potrebe grada – kaže Marjanović.
Dok među građanima Prijedora, korisnicima centralnog grijanja, vlada oprečno mišljenje o kvalitetu i cijeni grijanja, direktorica Gradske toplane, Ljiljana Despotović, izjavila je u Јutarnjem programu Radija RS, da će grijanje početi na vrijeme i da sezona grijanja nije upitna.
Toplana je u ljetnim mjesecima rekonstruisala oštećene toplovodne mreže i samim tim stvorila uslove za kvalitetnije grijanje u narednoj sezoni, navela je Despotovićeva. Cijena grijanja u PD je 1,73/m2, a naplata je 85%, 86%.
U teškoj finansijskoj situaciji je banjalučka Toplana, a ovaj problem pokušaće da riješe odbornici Skupštine grada Banjaluka danas, na prvoj vanrednoj sjednici, gdje će razmatrati Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju grada u vezi sa nabavkom mazuta za predstojeću grijnu sezonu. Takođe će biti razmatran i Prijedlog odluke o odobravanju sredstava na ime uloga u dokapitalizaciji banjalučke Toplane.
Portparolka “Toplane” Žaklina Mijatović, rekla je u Јutarnjem programu Radija RS, da je u toku procedura za nabavku mazuta za nastupajuću sezonu.
"Remont toplovodne mreže je pri kraju, a radovi su obavljani na dijelovima gdje smo prethodne grijne sezone imali najviše kvarova, na Starčevici, u Rosuljama, Novoj varoši i na Kočićevom vijencu. Najveća investicija je bila nabavka i ugradnja eko-paketa zagrijača vode kotla, a za ove radove “Toplana” je izdvojila 700.000 KM", navela je Mijatovićeva.
Podsjetila je da je cijena grijanja za stambene potrošače 1,65 KM po kvadratnom metru, 133 KM po megavat času za stambene potrošače koji imaju kalorimetar i 199 KM po megavat času za poslovne potrošače. Ističe da je ta cijena niža za gotovo 80 odsto od ekonomske cijene.
Prema njenim riječima, između dvije grijne sezone odobrena je bonifikacija u 800 pojedinačnih slučajeva.
Od 1999. do 2012. godine “Toplana” je tužila 21.607 potrošača, a vrijednost utuženja je oko 21,901 milion KM.
Portparolka “Toplane” Žaklina Mijatović potvrdila je u Јutarnjem programu Radija RS, da protiv ovog komunalnog preduzeća ne postoje u nadležnim sudovima tužbe građana koji su nezadovoljni pruženim uslugama.
- Građani koji su nezadovoljni grijanjem trebalo bi da pošalju pritužbu u pisanoj formi na adresu “Toplane”. Naše ekipe, u tom slučaju, izlaze na teren i na osnovu njihovog izvještaja, odlučuje da li će biti odobreno umanjenje računa – objasnila je Mijatovićeva u Јutarnjem programu Radija RS. 

G.Prtina