latinica  ћирилица
100 LICA, ЈEDNA PRIČA | 20/09/2013 | 11:05

NEVENKA RODIĆ: 65. od Vaših i naših 100 lica!

Puni radni vijek, proteklih 40 godina , provela je družeći se s djecom, sa lutkama, igrajući se i kroz igru mladima prenosila svoja znanja! Ona je glumica, lutkarka, pedagogoca, ona je Nevenka Nena Rodić!

Neni,pozorišne daske zaista život znače! Pozorište, igra i osmjeh na licu- i njenom i na licima njene najvjernije publike, maštovitih mališana!

Svoju pozorišnu karijeru počela je baletnim koracima, kao član baletne škole u Banjaluci.Završila je 8 godina klasičnog baleta i postala dio omladinske scene dječijeg pozorišta.Nakon pedagoške akademije, 1.9.1973.godine postala je glumac lutkar. Ove godine Nevenka Rodić obilježava 40 godina pozoričnog rada.

Najviše pamti svoje početke. Kaže, to je bilo lijepo vrijeme, mladost, bilo je mnogo lijepih uloga, raznovrsnih lutaka, a ljudi su bili slični: puni entuzijazma, životnog elana, puni želja!

Nagrade i priznanja teta Nena počinje osvajati već nakon samo 2 godine rada.Nizale su se predstave, festivali, putovanja, susreti lutkara , susreti pozorišta...Dobila je i plaketu Grada Banjaluka,plaketu za lutkarstvo i mnogo lijepih nagrada za svoj Dječiji studio glume "Roda" , osnovan 1990. godine.

U "Rodi" su Nenine pedagoške sposobnosti došle do izražaja! Sa djecom, a naročito sa djecom-malim glumcima, treba znati! A teta Nena to dobro zna! Ponekad strogo, ali plemenito i pravedno, uvijek razigrano, rasplesano i vedro, od mališana Nena dobije rezultate koje mnogo voli i cijeni.

Napisala je dvije monografije"Srce djeci sa lutkama" i "Lutke djeci sa srcima".

ZA KRAЈ NAM CITIRA VELIKOG DUŠKA RADOVIĆA:

"OD ROĐENjA DO 18.-e BUDI DIЈETE, ZAVOLI ZVЈEZDE,

A U DUŠI BUDI DIЈETE DOVЈEK,

TAKO ĆEŠ BITI VEEEELIKI ČOVЈEK!" :)