latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 10/10/2013 | 18:11

Srpski jezik nije u krizi

Јezik je najvažniji, ali i najranjiviji elemenat identiteta svakog naroda. Bez njega nema ni naroda smatra Drago Tešanović, profesor srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Srpski jezik nije u krizi, kako mnogi tvrde, ja sam optimističan. Mladi studenti kojima ja predajem na fakultetu poznaju jezik i oni ga vole. Međutim, ono što predtsavlja sadašnji problem, jesu natpisi u gradu koji su većinom napiani latiničnim pismom, izjavio je Drago Tešanović, profesor srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Banjaluci, gostujući u Јutarnjem progranu Radija Republike Srpske.
Јezik je najvažniji, ali i najranjiviji elemenat identiteta svakog naroda. Bez njega nema ni naroda, smatra Tešanović. I mada to stalno i slušamo i ponavljamo, sve postaje samo deklarativno buncanje, jer niko ne preduzima ništa ozbiljno da se proces urušavanja jezika, a s njim i srpskog nacionalnog bića – zaustavi. Nažalost, nismo samo pasivni posmatrači, nego i aktivni(makar i nesvjesno) saučesnici u zanemarivanju i kvarenju sopstvenog jezika, zaključio je profesor Tešanović.