latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 17/10/2013 | 09:31

Prezaduženost građana u BiH

Posljednji zvanični podaci Centralne banke BiH ukazuju na to da je sve veći broj građana u BiH aktivirao dugovanja na kreditnim karticama, istakao je Srđan Šuput, direktor Komercijalne banke i član Upravnog odbora Udruženja građana BiH gostujući u Јutarnjem programu Radija Republike Srpske.

Presjek stanja dugovanja po ovom osnovu, iz avgusta ove godine, ukazao je da su građani na karticama zaduženi 223,6 miliona KM. Ukoliko ovu cifru upredimo s krajem 2008. godine, kada je zaduženje na karticama iznosilo 97,7 miliona KM, veoma lako se dođe do zaključka da se u tom periodu ono više nego uduplao.
Iako ova cifra u odnosu na svotu ukupne kreditne zaduženosti građana BiH nije velika, činjenice ukazuju da građani BiH, pored dugovanja po osnovu nenamjenskih kredita i otvorenih minusa po tekućim računima, nimalo “ne štede” ni svoje nove kreditne kartice, zaključio je Šuput.

Stanje u bankarskom sistemu Bosne i Hercegovine u odnosu na okruženje je povoljno, ali problem predstavlja veliki broj banaka na ovako malom području. U BiH ih ima ukupno 29, rekao je Šuput.