latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 29/10/2013 | 10:38

POTREBNA KONTINUIRANA PODRŠKA STOČARSKOЈ PROIZVODNjI

Stočarstvo na području Semberije u veoma nepovoljnoj je situaciji, čemu je posebno doprinijela prošlogodišnja suša, rekao je Srni predsjednik bijeljinskog Udruženja "Stočar" Ostoja Nikolić.

Nikolić je dodao da su brojni farmeri prodali stoku koju su imali, a što se direktno odrazilo na tržište gdje je uočljiv rast cijena žive stoke.
On je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske "imalo sluha" i nalazilo način da pomogne ovoj grani poljoprivredne proizvodnje, ali da to nije dovoljno.
"Štete izazvane sušom su velike i poljoprivredni proizvođači su teško podnijeli prošlu godinu, a i u ovoj se osjetio taj problem", istakao je Nikolić.
On je upozorio da na području Semberije dolazi do smanjenja stočnog fonda, a da bi se najveći problem stvorio ukoliko bi poljoprivredni proizvođači počeli da "uništavaju" muzne krave.
"Sve ovo uslovilo bi uvoz mlijeka i ostalih stočnih proizvoda", rekao je Nikolić i dodao da se na području Srpske proizvodi kvalitetno mlijeko i meso, ali se ne može biti konkurentan na "tržišnoj utakmici".
On je ocijenio da bi svaka edukacija, te finansijska pomoć, kako lokalne zajednice tako i na nivou Republike, umnogome doprinijela stabilizaciji i poboljšanju situacije u oblasti stočarstva.
Prema Nikolićevim riječima, udruženje "Stočar", koje broji oko 250 članova, uskoro će izaći sa zahtjevom prema lokalnoj zajednici kojim će zatražiti legalizaciju objakata – farmi.
"Sredstva koja lokalna zajednica izdvaja kao pomoć nisu dovoljna i samo se `broji` da nam pomažu, odnosno pokazuju volju", rekao je Nikolić.
On je dodao da na području Semberije mora biti izvršena legalizacija objekata vezanih za stočarstvo uz minimalnu novčanu nadoknadu.
"Ako lokalna zajednica u industrijskoj zoni može da smanji obaveze onome kome prodaju zemlju, nemoguće je da ne može naći način da isto učini i prema poljoprivrednim prozvođačima kako bi svi objekti koji su vezani za farme bili legalizovani", naglasio je Nikolić.
On je zaključio da bi to mnogo značilo i pri ulasku u EU, navodeći da će istrajati u tom prijedlogu prema lokalnoj zajednici.