latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 01/11/2013 | 07:48

UKLjUČIVANjE ŽENA U RURALNI RAZVOЈ NOVI GRAD

U Novom Gradu danas je, u organizaciji Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj, održano predavanje "Uključivanje žena u aktivnosti ruralnog razvoja".

Ovo predavanje dio je projekta "Osnaživanje žena u ruralnim sredinama", koji se u protekle dvije godine uz podršku partnera iz Švedske realizuje u BiH, Hrvatskoj i Albaniji.
Koordinator projekta Svjetlana Marković rekla je da je u tom periodu rađeno na stvaranju novih i jačanju postojećih "mreža žena na selu".
"Projekat ima dvije ciljne grupe - žene koju su već ranije bile uključene u projekte u oblasti ruralnog razvoja i žene koje imaju neke aktivnosti na selu, a nisu bile uključene u bilo kakve projekte", navela je Markovićeva.
Predstvnik Švedskog programa za ruralni razvoj Alehandro de Saraga rekao je da se posvećuje pažnja ljudima koji su bili uključeni u programe, te da se u okviru ovog projekta prikupljaju informacije da bi se došlo do podataka koliko je neki projekat uticao na život ljudi, odnosno da li će programi biti provođeni i u narednom periodu.
O preprekama za uključivanje žena u aktivnosti žena ruralnog razvoja govorila je profesor doktor Јagoda Nedić, a o ženskom liderstvu Slađana Ujić, koja je predsjednik Udruženja žena "Snop" iz Rogatice i dobitnik međunarodne nagrade za žensku kreativnost u ruralnom životu koju vrhovna svjetska ženska fondacija od 1994. godine dodjeljuje ženama i ženskim organizacijama širom svijeta za izuzetnu kreativnost, hrabrost i posvećenost u poboljšanju kvaliteta života u seoskim sredinama.
Na području opštine Novi Grad u oblasti ruralnog razvoja radi jedno udruženje žena "Plodovi sela", koje je i član mreže "Progres".