latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 04/11/2013 | 10:27

Novi Pravilnik o razvrstavanju porodičnih poljoprivrednih gazdinstava

U Republici Srpskoj počela je nova registracija porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i upis u fitosanitarni registar.Nova registracija poljoprivrednih gazdinstava i upis korisnika podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj je besplatan proces i moći će da se obavi u poslovnicama APIF-a, širom Republike Srpske.  Rok za upis u registar je kraj 2013. godini.

 

Gostujući u Јutarnjem programu Radija RS, Vladislav Trifković, načelnik Odjeljenja za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, objesnio je šta je novo u registraciji poljoprivrednih gazdinstava.

Prethodno određena granica starosti nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva do 65 godina, je ukinuta, jer je poništavala funkcionalnost osnovnih kriterijuma za razvrstavanje gazdinstava, a to su ukupan obim proizvodnje i tržišna orijentacija. Analizom podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava ustanovljeno je da bi zadržavanjem starosne granice za nosioca komercijalnog gazdinstva do 65 godina, više od 9.000 gazdinstava bilo isključeno iz grupe komercijalnih, samo zbog starosti nosioca gazdinstva, iako ispunjavaju sve ostale uslove.

Naknadnim konsultacijama i poređenjima uočeno je da su koeficijenti za izračunavanje obima proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva (koji su bili navedeni u prilogu starog pravilnika) za ratarsku i govedarsku proizvodnju vrlo niski (za komercijalan status dovoljno je bilo imati 2 krave i 1ha žitarica), a za povrtlarsku, voćarsku i ostale stočarske proizvodnje na prilično realnom nivou (za komercijalan status potrebno je bilo imati 300m² plastenika, ili 0,5ha malinjaka, ili 1.500 brojlera, ili 50 pčelinjih društava) Osim toga, razlog za usklađivanje koeficijenata je i promjena tržišnih uslova i pomjeranje granice profitabilnosti pojedinih proizvodnji u pogledu veličine obima, zbog smanjenja proizvođačkih marži i neto dobiti po jedinici proizvoda nameće se potreba ukrupnjavanja proizvodnje.

 

Proces reregistracije poljoprivrednih gazdinstava i upis korisnika podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj trajaće sve do kraja 2013. godine, kada će biti okončano i razvrstavanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva.

Na osnovu završenog razvrstavanja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, krajem 2013. godine biće moguće kreirati posebne mjere za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu.

Odgovarajući na pitanje zašto se radi nova registracija i ko se sve treba prijaviti u novoj registraciji poljoprivrednih gazdinstava Trifković je rekao da je cilj razvrstavanja gazdinstava je razdvajanje tržišno orijentisane proizvodnje od proizvodnje za sopstvene potrebe.

 Sva gazdinstva i komercijalna i nekomercijalna imaće i dalje ista prava na podsticaje za kapitalna ulaganja u objekte , opremu i mehanizaciju), s tim da će komercijalna gazdinstva imati značajnije podsticaje po ha, kg, litri i grlu. Јeidni izuzetak će biti premija za mlijeko, gdje će se zadržati ista prava za obe kategorije gazdinstava. Razlog je što u otkupu mlijeka imamo veliki broj malih farmera, sa 1-3 grla, a ova proizvodnja indirektno generiše i ratarsku i stočarsku proizvodnju (proizvodnju mesa).

Sva gazdinstva koja su bila upisana u stari Registar zaključno sa 31.10.2013. godine, zadržavaju sva prava na podsticaje do kraja 2013. godine. U budućem periodu, svake godine od 01. januara do 15. maja, sva registrovana gazdinstva biće u obavezi da prijavljuju promjenu sjetvenih površina (odnosno kultura koje gaje na parcelama) i brojno stanje stočnog fonda.

 

Za očekivati je da po ovom rješenju veći broj komercijalnih gazdinstava pređe u grupu nekomercijalnih i da se smanji očekivani broj osiguranika za PIO (jer mnogi neće željeti da plaćaju viši iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje i PIO). Ovo je pravičniji sistem obračuna ali možemo očekivati smanjenje broja osiguranika i smanjenje broja komercijalnih gazdinstava, rekao je Trifković.