latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 07/11/2013 | 16:17

Analiza stanja na tržištu RS

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, u prvih devet mjeseci 2013. godine evidentirano je 149 293 nezaposlena lica, što je za oko 2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o kvalifikacionoj strukturi, analize pokazauju da je najviše nezaposlenih lica trećeg stepena obrazovanja, 53 277. Na evidenciji nezaposlenih sa četvorogodišnjom školom je 41 599, a ne može se zanemariti ni broj nekvalifikovanih radnika, odnosno lica bez zanimanja, njih je 34 779.
Među nezaposlenima u RS je i 12 434 visokoobrazovana kadra, rekla je u Јutarnjem programu Radija RS izvršni direktor za poslove posredovanja pri zapošljavanju u Zavodu Srpske, Snježana Borovčanin.
Za prvih devet mjeseci ove godine sa evidencije Zavoda, posao su našla 7 663 kvalifikovana radnika, a u istom periodu zaposleno je 200 visokoobrazovanog kadra, ili oko 36 odsto ukupno zaposlenih.
Snježana Borovčanin je naglasila da su na tržištu rada u RS tražena zanimanja trećeg stepena, prvenstveno iz oblasti prerađivačke industrije. Do posla najbrže dolaze radnici iz oblasti uslužnih djelatnosti i građevinarstva.
Kada je riječ o visokoobrazovanom kadru, izražene su potrebe za profesorima matematike i fizike, njemačkog jezika, ali i za građevinskim i inženjerima elektrotehnike, mašinstva.
Istaknuto je da do određenih pomaka u oblasti zapošljavanja dolazi i zahvaljujući projektima Vlade RS u okviru realizacije Akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu. Јedan od njih je sufinansiranje zapošljavanja u privredi. Bitan segment u zapošljavanju su investicije i otvaranje manjih proizvodnih pogona. S tim u vezi, brojne su aktivnosti koje sprovodi Zavod za zapošljavanje RS, kao što je formiranje centara za informisanje, savjetovanje i obuku u šest gradova RS, Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, I. Sarajevu i Trebinju. U dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS organizuju se posjete završnim razredima osnovnih i srednjih škola, pružaju savjetodavne usluge o izboru budućeg zanimanja i informišu mladi ljudi o potrebama tržišta rada.
Zavod za zapošljavanje RS je ključni posrednik na tržištu rada i ne smije biti posmatrač u tim aktivnostima. Prateći stanje na terenu, predlaže određene mjere za poboljšanje stanja u ovoj oblasti i učestvuje u pružanju pomoći prilikom traženja posla, naglasila je izvršni direktor za poslove posredovanja pri zapošljavanju u Zavodu Srpske, Snježana Borovčanin.

O.Korać