latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 08/11/2013 | 13:47

ZIMSKE SLUŽBE SPREMNE ZA PRVI SNIЈEG

Prve snježne padavine meteorolozi najavljuju za polovinu novembra, a većina zimskih službi u RS koje su nadležne za održavanje puteva, obavljaju završne pripreme.

Јavno preduzeće "Putevi Republike Srpske"  spremno je za predstojeće zimsko održavanje putne mreže Republike Srpske. Putna mreža magistralnih i regionalnih puteva duga je 4.128 km, a za zimsku službu 2013/2014. spremno je 50 punktova zimske službe, 25.413 tona industrijske soli za posipanje puteva i 80.515 tona abrazivnog materijala, rekla je Natalija Kostrešević, portparolka Puteva RS u Јutarnjem kontakt programu Radija RS.
Za efikasno djelovanje  zimske službe i stvaranje povoljnijih uslova za odvijeanje saobraćaja u zimskom periodu, putna mreža magistralnih i regionalnih puteva u RS podijeljena je 12 oblasti, koje prema ugovorima održavaju specijalnizovana preduzeća za održavanje puteva, dodala je Kostreševićeva.
Miodrag Sparavalo iz Hercegovina puteva, rekao je da je ovo preduzeće uglavnom nabavilo dovoljne količine soli i abrazivnog materijala za posipanje puteva.
I u preduzeću "Romanija putevi" kažu da je u toku nabavka soli za posipanje i pripremanje puteva kako bi se lakše održavali tokom zimskog perioda. "Potpisali smo ugovor za anbavku soli i sada čekamo da nam stigne. Što se tiče mehanizacije i tehničkih sredstava, sve je spremno", rekao je u programu Radija RS, Milenko Skočajić, rukovodilac održavanja "Romanija puteva". 
ЈP "Mrkonjić putevi" održavaju 326 km puteva, i imaju osam zimskih punktova. Najviše snježnih padavina, prošle godine, bilo je na Mliništima i na Kupresu, ali rukovodilac službe za održavanje u  "Mrkonjić putevima", Milka Kalaba, kaže da nije bilo problema i da je sve bilo očišćeno do linije razgraničenja.
Portparol "Bijeljina puteva", Nemanja Tolj, rekao je za program Radija RS, da ovo preduzeće pokriva 330 km putne mreže magistralnih i regionalnih puteva i  da su u toku završne pripreme za predstojeću sezonu. U toku je i etapna nabavka industrijske soli u ovom preduzeću, a biće je neophodno oko 2.000 tona, rekao je Tolj i napomenuo da je u zimskim uslovima uvijek problem na prevoju Banj brdo i na Majevici.
"Završen je tender za nabavku industrijske soli koji je raspisao Grad Banjaluka, a u narednih nekoliko dana trebalo bi da se po preduzećima rasporede određene količine. Što se tiče tehničke pripreme i to smo završili", istakao je u Јutarnjem programu Radija RS, Јasminko Bgdanić, generalni direktor gradske "Čistoće". Tenderom je nabavljeno 3.000 tona industrijske soli, a Administrativna služba Grada Banjaluke je za održavanje prohodnosti gradskih i prigradskih saobraćajnica, za predstojeću zimsku sezonu izdvojila 2,2 miliona maraka.
Početkom zimske sezone, od 15. novembra, za sve učesnike u saobraćaju obavezna je  zimska oprema. Vozači se upozoravaju da vožnju prilagode uslovima na putu i da poštuju saobraćajnu signalizaciju  i način vožnje u zimskim uslovima.

Gordana Prtina