latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 18/11/2013 | 14:22

Društvo srpsko ruskog prijateljstva "Bratstvo"

Ko su, šta rade? Poziv mladima da se prijave za stipendije Vlade Rusije.

 

Da, po pitanju, srpsko-ruskih odnosau Republici Srpskoj, barem onih studentskih, nije sve tako sivo, pokazuje grupa studentata entuzijastaUniverziteta u Banjaluci koji su, želeći nešto promijeniti, osnovali organizaciju pod nazivom Društvosrpsko – ruskog prijateljstvo „Bratstvo“.

Gostujući u Јutarnjem programu Radija RS, Aleksandra Vesić, zadužena za odnose sa javnošću u ovom društvu govorila je o razlozima formiranja Društva srpsko – ruskog prijateljstvo „Bratstvo“ i dosadašnjim i budućim projektima.

Glavni razlog osnivanja, jeste veoma slaba srpsko-ruska saradnja na svim poljima, prije svega među studentskom populacijom i na polju kulture i obrazovanja uopšte.Radom na uspostavljanju intenzivnije saradnje sa obrazovnim institucijama u Rusiji možemo mnogo toga da dobijemo.Rusko obrazovanje, naročito kada se radi o prirodnim naukama, ali i brojnim drugim oblastima je među najkvalitetnijima na svijetu. Takođe, danas smo suočeni sa činjenicom da mali broj ljudi poznaje ruski jezik, istoriju i kulturu Rusije, kao i istorijat srpsko-ruskih odnosa, te su ciljevi organizacije usmijereni prije svega ka rješavanju ovih problema.

CILjEVI SRP «BRATSTVO»

  promovisanje ruske kulture, istorije i jezika

  • aktivno uključivanje ruske emigracije u društvene tokove

  • afirmacija i promovisanje srpsko-ruske saradnje, naročito na polju kulture i obrazovanja

  • povezivanje mladih Banjaluke,Moskve i drugih gradova, te širenje internacionalnih veza i partnerstava

  • održavanje koncerata, pozorišnih predstava, literarnih večeri, filmskih

festivala i drugih kulturnih manifestacija

  • pomoć u očuvanju spomenika i drugih istorijskih mjesta koja obilježavaju zajedničku borbu Rusa i Srba

 U dosadašnjem radu uspostavili smosaradnju sa velikim brojem organizacija u zemlji i inostranstvu kao što su:„Akademija slavistike Moskva,“„Društvo rusko-srpskog prijateljstva Moskva“, „Društvo srpsko-ruskog prijateljstva Beograd“, „Društvo bjelorusko-srpskog prijateljstva Minsk, Sveruski društveni pokret «Kosovski front», Univerzitet u Banjoj Luci,Studentski parlament Uiverziteta u Banjoj Luci,Unija studenata RS, STP «Riznica», Ruski kulturni centar"Russkiй mir",SOZ Banja Luka, Obrazovno-rodoljubiva organizacija„Stяg“Moskva, NUB RSi mnogi drugi.

 Povezivanjem i intenziviranjem saradnje sa našim partenrima iz Rusije i Srbije u planu je organzovanje odlaska u Rusiju na kampove i godišnje skupove omladine slovenskih naroda, kako naših članova, tako i svih zainteresovanih za ove sadržaje.

U duhu pravoslavlja namjeravamo organizovati, ukoliko to političke i druge prilike budu dopuštale, pokloničko putovanje na Kosovo i Metohiju, u kojem će učestvovati i naši partneri iz Minska, priprema putovanja je u toku.

Svoj rad baziramo, ne samo na povezivanju sa Rusijom, već i na ostale slovenske zemlje, tako da već imamo partnere u Bjelorusiji i Ukrajini. U cilju jačanje te saradnje organizovali smo izložbu fotografija namjenjenu predstavljanju, po prvi put u Banjaluci, kulture i istorije Bjelorusije, uz učešće naših partera iz Minska.

Pokrenuli smo i izdavanje časopisa pod nazivom „Gazeta“. Cilj časopisa je upoznavanje javnosti Republike Srpske, ali i šire sa Rusijom, njenom istorijom, kulturom i jezikom, te promocija srpsko-ruskih odnosa. Za časopis pišu mladi novinari raznih profila: istoričari, pravnici, ljekari, politikolozi i drugi. U 2011. godini izašla su tri broja našeg časopisa u tiražu od po 500 primjeraka. Časopis je dobio pozitivne kritike stručne javnosti i čitalaca, a našao se i na policama najvažnije ruske kulturne institucije na Balkanu, „Ruskog doma“ u Beogradu. Posebno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da je među našim čitaocima i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko. U 2013. godini, na žalost štampanje je obustavljeno zbog finansijskih razloga, a časopis se može naći u elektronskom izdanju na našoj veb stranici.

Obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, je svakako projekat kojim se ponosimo i želimo time da poručimo da žrtve naših predaka nisu bile uzaludne.

Ono što je naša vizija je da u skorije vrijeme u Banjaluci uspijemo organizovati razmjenu studenata svih fakulteta, kao što smo uspjeli sa studentima Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, koji su, ove godine, boravili mjesec dana na stručnoj razmjeni u Sankt – Peterburgu.

Aleksandra Vesić je pozvala učenike završnih razreda srednjih škola i studente Univerziteta u Banjaluci da dođu u amfiteatar Pravnog fakulteta u Banjaluci u utorak 19. novembra

SRP „Bratstvo“ u saradnji sa Ambasadom Rusije u BiH po treći put u Banjoj Luci organizuje promociju stipendija Vlade Rusije za osnovne, master i doktorske studije. 

Kao i prethodnih godina stipendije pokrivaju troškove studija i uz to studenti dobijaju mjesečnu stipendiju u istom iznosu kao i ruski državljani.

Promocija će se održati 19.11.2013. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta sa početkom u 18 časova. Prezentaciju programa stipendija će izvršiti predstavnici Ambasade Rusije u BiH i predstavnici SRP „Bratstvo“.