latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 02/12/2013 | 13:58

LIЈEKOVI U RS ЈEFTINIЈI I DO 10 ODSTO

Od 1. januara 2014. godine biće u primjeni Pravilnik o regulisanju cijena lijekova na nivou BiH, zahvaljujući kojem će lijekovi na recept biti jeftiniji i do deset odsto.

U tom slučaju, brojni proizvođači će morati da se prilagode ovom Pravilniku i spuste cijene. Ipak, ne možemo govoriti o generalnom pojeftinjenju lijekova, jer je utvrđeno da većina proizvođača i nije dostigla maksimum u cijenama. Oni koji drže monopol, a na taj način i visoke cijene lijekova, sigurno će morati da ih snize, rekla je, gostujući u Јutarnjem programu Radija RS, Tatjana Ponorac, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Ona je istakla da zbog razlike u tržištu i maloprodajnoj mreži, koje su u nadležnosti entiteta, nisu ujednačene ni cijene lijekova u RS i Federaciji BiH.
Kada se govori o nižim cijenama lijekova u regionu, uvijek se zanemaruje činjenica da je PDV u BiH mnogo veći u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Tamo je tržište veće, pa im se i na komercijalnoj osnovi isplati da spuštaju cijene na količinu lijekova.
Nedavno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH upućen apel građanima da se lijekovi nikako ne bi smjeli kupovati putem interneta, jer u BiH ne postoje propisi koji regulišu ovaj način prodaje. Ovako kupljeni lijekovi su sumnjivog i neprovjerenog porijekla i kvaliteta, tako da nisu bezbjedni za upotrebu. U ponudi su razne vrste biljnih preparata, te lijekovi koji se koriste za liječenje malignih oboljenja, koji su i veoma skupi. Nepoznat im je način proizvodnje i nabavke i nisu prošli nikakve kontrole. Građani sve vrste lijekova, uključujući i one koji se izdaju bez ljekarskog recepta, mogu i treba da nabavljaju isključivo u apotekama. Јedino u ovim ustanovama se mogu naći registrovani lijekovi koji imaju dozvolu za stavljanje u promet od naše Agencije, upozorila je Tatjana Ponorac. U borbi protiv falsifikovanih lijekova, Agencija sarađuje sa drugim državnim institucijama, Upravom za indirektno oporezivanje BiH, MUP-ova, Ministarstvom bezbjednosti BiH.
Ove godine bilo je i nekoliko prijava neželjenih dejstava na određene lijekove, a najčešće se radilo o već poznatim i očekivanim reakcijama. Važno je napomenuti da Agencija u tom slučaju lijekove šalje u centar za praćenje bezbjedne primjene lijekova Svjetske zdravstvene organizacije, gdje se procjenjuje da li će lijek biti povučen sa tržišta. Prije nekoliko dana iz prodaje u BiH povučen je lijek za trudnice oralnog oblika “Ginipral”, nakon što je Evropska agencija za lijekove upozorila na moguće kardiovaskularne rizike po majku i dijete a u slučaju njegove dugotrajne primjene.
Iz Agencuje za lijekove i medicinska sredstva BiH poručuju građanima da na našem tržištu ima dovoljan broj lijekova i da ne postoji mogućnost većih nestašica.

O. Korać