latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 17/12/2013 | 13:39

Sve manje stanovnika u ruralnim sredinama u RS

Manje opštine u Republici Srpskoj izumiru, najčešće odlaze mladi od 20 do 35 godina, a poslije završetka školovanja u velikim gradovima ,većina ih se nikada ne vrati u svoj kraj.

 

TEKST:

Najpoželjnija mjesta za život u RS su Banja Luka, Bijeljina , Istočno Novo Sarajevo i Laktaši, podaci su Zavoda za statistiku RS. Tako se u Banja Luku , poslednjih godina, doselilo preko 6000 ljudi.
Demografi upozoravaju da , ako se nastavi urbanizacija , odnosno trend rasta gradova , za dvadesetak godina većina manjih opština će nestati. Migracije su velike , RS ima sve stariju populaciju, sela u RS su praznija i starija, mladi sve više odlaze u gradove , a stari životare i čuvaju već oronula imanja.. Petina seoskog življa starija je od 60 god.
Da izumiranja sela nisu tek crne prognoze statističara , pokazuje i primjer istočne Srbije, gdje je nestalo na stotine sela.
Zašto sela nestaju i na koji način da zadržimo stanovnike u ovim mjestima, u Јutarnjem programu Radija RS , razgorali smo sa demografom , Stevom Pašalićem.
,, Najrjeđa naseljenost trenutno je u jugozapadnom delu Krajine i Hercegovine, u Kalinoviku i na Ozrenu. Najviše stanovnika napušta Berkoviće, Vlasenicu, Kneževo, a negativni trend iseljavanja bilježe i Novi Grad, Mrkonjić Grad, Bratunac, Lopare, Kotor Varoš i Šamac, kaže Pašalić
Iseljavanje stanovništva naročito je izraženo u brdsko-planinskim krajevima. Ljudi odlaze u razvijene sredine, a većina migranata su mladi. RS ima sve stariju populaciju, a dodaju li se tome migracije, seosko stanovništvo će se sve više smanjivati”, ističe Pašalić.
Pašalić navodi i da je stopa umiranja u Srpskoj oko deset promila , dok je stopa rađanja zabrinjavajućih sedam promila , zbog čega imamo negativan prirodni priraštaj, koji je posljedica i iseljavanja mladog stanovništva. Mjere pronatalitetne politike u RS uglavnom su u vidu skromnih finansijskih davanja porodicama za podsticaj rađanja.
Dobar primjer vođenja populacione politike ima Francuska , koja daje značajna sredstva za stimulisanje rađanja trećeg i četvrtog djeteta, kaže Pašalić i dodaje da se u kratkim pronatalitetnim mjerama ne mogu postići značajniji rezultati za poboljšanje stope rađanja, ali da se mora ulagati u to , jer je riječ o opstanku srpskog naroda.