latinica  ћирилица
ZIMSKE OLIMPIЈSKE IGRE SOČI 2014. | 10/02/2014 | 09:55

Rekordan broj medalja - 1.254

Za Igre u Sočiju napravljen je rekordan broj medalja - 1.254. Od toga će se podijeliti 98 kompleta u sedam olimpijskih vidova sporta, kao i 72 kompleta u pet paraolimpijskih. Napravljene su i rezervne medalje ako nekoliko učesnika bude imalo isti rezultat. Iako su sve olipijske medalje napravljene u decembru, svaka je prošla provjeru i tek 5. februara kada su dovezene u Soči.

Da su kvalitetno napravljene dokaz je i to da mogu da izdrže pritisak od dvije tone. O tome se vodilo računa, jer su se na nekim velikim takmičenjima sportisti žalili da se medalja poslije pada deformisala.

Svaka od medalja koje će dobijati sportisti u Sočiju pravljena je čak 20 sati. Zlatna medalja ima šest grama zlata i 525 grama srebra. Za drugo i treće mjesto medalje su napravljene sa sto odsto srebra i bronze.

Od čega će biti medalje savetovao je Međunarodni olimpijski komitet. Interesantno je da je firma "Adamas", koja je napravila medalje, sve troškove, oko 20 miliona dolara, preuzela na sebe.

Ostatak medalja će ići u muzeje, među kojima je i onaj Olimpijski u Lozani.

Prvi put u istoriji gledaoci olimpijskog takmičenja moraju da se registruju pre nego što kupe ulaznicu. U kompjuter se unose podaci svakog gledaoca kako bi se smanjila mogućnost terorističkih akcija. Inače, domaćini tvrde da su mjere bezbjednosti maksimalne i da nema razloga za bilo kakav strah. Potvrda ovoj trvrdnji je i neobčan slučaj koji se odigrao na ruskoj carini.

Naime, kontrolne službe zaustavile su pošiljku jogurta koja je stigla iz SAD, a namenjena je bila američkim sportistima. U Moskvi objašnjavaju da Amerikanci nisu poslali uz jogurt nikakvu dokumentaciju, pa je to bio razlog što ona ne može da prođe carinu. Ambasador Rusije u Vašingtonu dobio je pismo senatora koji insistiraju da se propusti jogurt za sportiste, međutim iz Moskve su stigla objašnjenja da se i Amerikanci moraju držati pravila.