latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 18/03/2014 | 14:23

OPREZNO PRILIKOM ČIŠĆENjA POLjOPRIVREDNIH IMANjA BIЈELjINA

Centri javne bezbjednosti Bijeljina, Trebinje i Istočno Sarajevo pozvali su građane na oprez prilikom paljenja korova na poljoprivrednim imanjima da bi bili izbjegnuti požari.

S obzirom na to da je vrijeme za spaljivanje korova i drugog gorivog materijala na imanjima, iz policije apeluju da poljoprivrednici i šumski radnici budu oprezni, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne ostavljaju je upaljenu, bez nadzora.
Građane podsjećaju da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre pozovu vatrogasce na broj 123, policiju na 122 ili Centar za obavještavanje na broj 121.
Protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi, te pričinila materijalnu štetu policija će preduzimati zakonom propisane mjere, poručuju iz policije.
Iz policije upozoravaju na zabranu paljenja vatre na svim javnim i zelenim površinama.
Zabrana se odnosi i na izazivanja bilo kog otvorenog plamena u blizini šumskih kompleksa, kao i na šume gdje dolazi do nekontrolisanog širenja vatre koja prelazi u požar sa nesagledivim posljedicama.
Iz Centra javne bezbjednosti Trebinje navode da su proteklih dana na području istočne Hercegovine izbila tri veća požara na otvorenom. Dva požara bila su na području Vučija kod Trebinja, a jedan na području Berkovića.
Policija je identifikovala lice koje je izazvalo požar u mjestu Vučija, kojim je zahvaćena površina od oko 20 hektara.
Od početka godine na području CЈB Istočno Sarajevo dogodila su se četiri požara šume i niskog rastinja, od kojih dva u posljednja 24 časa. Gorjelo je nisko rastinje u Foči i Rudom. U oba slučaja uviđajem je utvrđeno da je uzrok požara ljudski faktor.
U toku 2013. godine na području Centra registrovana su četiri šumska požara. U jednom od njih na području opštine Višegrad jedno lice je stradalo čisteći livadu i paleći travu.
Јedno lice poginulo je prošle godine na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Bijeljina zbog nemara i nepažnje prilikom paljenja korova.