latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 03/04/2014 | 11:47

TRŽIŠNA INSPEKCIЈA RS UTVRDILA NEPRAVILNOSTI U 24 ODSTO SLUČAЈEVA

Republička tržišna inspekcija je za tri mjeseca ove godine izvršila 1.468 kontrola u Republici Srpskoj, gdje je u 353 ili 24 odsto slučajeva utvrdila nepravilnosti, potvrđeno je danas Srni u Inspektoratu Srpske.

Zbog uočenih nepravilnosti izrečene su 173 upravne mjere, a zbog počinjenih prekršaja izdata su 252 prekršajna naloga u vrijednosti od 172.160 KM.
Inspekcija svakodnevno kontroliše da li se subjekti pridržavaju odredaba propisa, kao što su izdavanje računa, isticanje prodajnih cijena, deklarisanje proizvoda i drugo.
U ovim kontrolama inspektori djeluju preventivno i preduzimaju mjere, s ciljem otklanjanja nedostataka, te na taj način sprečavaju da dođe do povrede prava potrošača.
U posmatranom periodu izdavanje računa kontrolisano je 1.184 puta i u 141 slučaju konstatovano je da poslovni subjekti nisu ispoštovali ovu zakonsku odredbu.
Najčešće je riječ o objektima koji se bave prometom prehrambene i neprehrambene robe, te objektima koji obavljaju djelatnost pružanja usluga ishrane i pića.
 Izvršeno je i 1.198 kontrola cijena i u 117 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, koje su se u 84 odsto slučajeva odnosile na to da cijene nisu bile vidno istaknute i dostupne potrošačima.
Inspektori su konstatovali da u pet odsto slučajeva cijene nisu bile formirane na propisani način, dok je u 12 odsto kontrola utvrđeno da se trgovci prilikom prodaje nisu pridržavali formiranih i istaknutih cijena.
U svim slučajevima inspektori su nalagali otklanjanje nepravilnosti.
 U 936 izvršenih kontrola deklaracija, u svega tri slučaja utvrđeno je da njihov sadržaj nije bio u skladu sa zakonom, te je zbog nepotpunih deklaracija privremeno van prometa, do otklanjanja nedostataka, stavljena robe u vrijednosti od 39.850 KM.
Po konkretnim reklamacijama potrošača izvršeno je 15 kontrola, od čega je u sedam slučajeva primjedba potrošača uvažena i riješena u toku same kontrole.
U tri kontrole inspektori su izdali dva rješenja o otklanjanju nepravilnosti i novčano kaznili subjekte, dok je u pet kontrola utvrđeno da reklamacija potrošača nije bila opravdana.