latinica  ћирилица
MOZAIK | 24/07/2014 | 10:39

Direktor Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Države Izrael, Dan Orian, o ratnim sukobima izeđu Gaze i Izraela

16. 07. 2014. ''Ovakve sitiacije nisu ništa novo u Izrealu , jer je ova zemlja često izložena napadima, a naročito ovih dana, kada je došlo do pojačanih napada iz pojasa Gaze, rekao je za Radio Republike Srpske direktor Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Izraela, Dan Orian, s kojim smo razgovarali u Јerusalimu, početkom jula 2014. godine, neposredno nakon izbijanja sukoba između Gaze i Izraela.

 

Sukob između Gaze i Izraela eskalirao je u utorak 8. jula.
Iz pojasa Gaze ispalljeno je više raketa na teritoriju Izreala.
U utorak 8. jula  u večernjim časovima sirene za vazdušni napad oglasile su se i u Јerusalimu, a u daljini su se čule eksplozije. Od tada sirene i raketiranje gradova u južnom i centralnom dijelu Izraela postali su svakodnevmna pojava .
   ''Ovakve sitiacije nisu ništa novo u Izrealu , jer je ova zemlja često izložena napadima, a naročito ovih dana, kada je došlo do pojačanih napada iz pojasa Gaze, rekao je za Radio Republike Srpske direktor Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Izraela, Dan Orian, s kojim smo razgovarali u Јerusalimu , neposredno nakon izbijanja sukoba između Gaze i Izraela.
'' Izrael je bio prisiljen da pristupi akciji čiji je cilj da se zaustave i prekinu napadi, raketiranje Izraela od strane terosrističke organizacije Hamas iz pojasa Gaze'', rekao je Dan Orian.  On istakao '' ovakvi sukobi za narod  Izraela nisu ništa novo, jer se od 2005. godine , kada je Izrael potpuno napustio pojas Gaze i kada tamo nije ostao ni jedan izraelski vojnik, ovakvi napadi  sporadično dešavaju i stalna su prijetnja Izraelu''.

 Direktor Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Države Izrael, Dan Orian, nagasio  je '' da su tada 2005. godine evropski zvaničnici rekli '' samo izađite iz Gaze sve će biti mirno i to će biti neka vrsta rajskog vrta, koji cvjeta''.
Dan Orian naglasio je da je Izrael već dva puta bio prisiljen da uđe u pojas Gaze . I kako je rekao nažalost u junu mjesecu Hamas je ponovo odlučio  da ispaljuje hiljade projektila po izraelskoj teritoriji.
'' Treba znati da  Hamas puca nasumice, ciljjući škole, vrtiće, stambene objekte, pucaju zapravo gdje god mogu'' , rekao je Orian . On je istako da tetroristička organizacija Hamas puca na Izrael s namjerom da ubija građane ove zemlje. Dan Orian istakao je da  je Hamasova osnovna misao i želja da ne postoje izraelski narod i država  na ovom području. '' Tu se ne radi o Hamasovom nepriznavanju države Izrael, već o namjeri da likvidiraju  svakog Izraelca'', naglasio je ovaj izraelski zvaničnik.
Dan Orian, kazao je '' kao što je poznato tri izraelska tinejdžera u junu mjesecu bili su oteti i po tom vrlo brzo likvidirani, što je takođe djelo Hamasa''.

  Direktor Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Države Izrael, Dan Orin, rekao  je u Јerusalimu,  za Radio Republike Srpske-  da se nada da će ovog puta vojne aktivnosti Izraela u pojasu Gaze biti uspješne, te da će eliministati , kako je rekao '' tu latentnu prijetnju stanovništvu Izraela, prije svega onima koji žive na jugu Izraela''.

  Zahvaljujemo se pomoćniku šefa Predstavništva RS u Izraelu, Aleksandru Nikoliću, koji je posredovao u  snimanju razgovora za Radio Republike Srpske  s direktorom  Odjeljenja za Balkan Ministrastva inostranih poslova Države Izrael, Danom Orianom.