latinica  ћирилица
ISKRE PRAVOSLAVLjA | 13/04/2015 | 16:42

Episkop slavonski Јovan: Blagodatnim ognjem donosimo vaskrsenje među svoj narod

11. april 2015 - 7:17- Na Veliku subotu, 11. aprila, biće organizovano donošenje Blagodatnog ognja iz hrama Hristovog Vasksrenja u Јerusalimu u Beograd, a potom i u pravoslavne hramove u Republici Srpskoj, BiH i u druge zemlje u kojima žive Srbi.

 

Blagoslovom patrijarha srpskog Irineja i patrijarha Јerusalimskog Teofila Trećeg zvanična delegacija Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa episkopom slavonskim Јovanom, otputovaće u Јerusalim, da zajedno sa ruskom delegacijom učestvuje u molitvenom dočeku Blagodatnog ognja. - Donošenja plamena Blagodatnog ognja iz Јerusalima u srpske zemlje i krajeve gdje žive Srbi, što se dešava prvi put u našoj istoriji, od izuzetne je važnosti za srpski narod - kazao je za Radio Republike Srpske episkop slavonski gosodin Јovan.

- Blagodatni oganj donosimo iz Јerusalima kako bi pomogao srpskom narodu u jačanju vjere - istako je episkop slavonski Јovan. - Tri su osnovna značenja Blagodatnog ognja, naravno poredana po vrijednosti i važnosti. Prvi je, još se jednom osvjedočiti preko Blagodatnog ognja u Vaskrsenje Hristovo, Vaskrsenje istinitog Boga, istinitog čovjeka koji je vaskrsao i obnovio sobom svijet, obnovio čovjeka i uveo ga u neprolazni dan gospodnji. Drugo, obnoviti drevnu, jaku i snažnu, nerazdvojivu vezu našeg naroda i naše crkve sa Јerusalimom, sa Јerusalimskom majkom crkvom, koja je iznad Rima, Carigrada i bilo koga zemaljskog grada, jer nije Gospod rekao da doći novi Rim ili novi Carigrad, nego novi Јerusalim.  I treće - da se ojača i osnaži naša veza sa sestrinskom Ruskom crkvom i bratskim ruskim narodom, koji nam omogućava da ovom prilikom i i mi budemo među onima koji će Blagodatni oganj, a sa njim i blagovjesno Vaskrsenje Hristovo da donesemo u svoju otadžbinu i među svoj narod - rekao je za episkop slavonski gospodin Јovan.

Blagodatni oganj se javlja pravoslavnom patrijarhu svake godine, i to na na Veliku subotu, na Hristovom Grbu u hramu Hristovog Vaskrsenja u Јerusalimu. Kako je pojasnio episkop Јovan, "pravoslavni patrijarh u naznačeno vrijeme, negdje poslije podne, po našem vremenu, obučen samo u stihar, ulazi u Kuvukliju, nakon što su ga prethodno pregledali jedan jermenski i jedan katolički sveštenik da ne bi on imao nešto čime bi on navodno zapalio taj oganj i ulazi unutra, te se moli se na Hristovom grobu.

''Blagodatni oganj se obično vidi prvo negdje u vrhovima hrama Vaskrsenja. Čak ima i huk zujanja koji dolazi od njegove pojave, da bi se onda javio na grobu Gospodnjem i zapalio dva svežnja od po trideset tri svijeće, koliko patrijarh ili episkop, naznačen od patrijarha, donosi sa sobom u Kuvukliju. Patrijarh zatim dijeli vjernicima u crkvi Blagodatni oganj, kojim oni pale svoje svijeće".

Blagodatni oganj će iz crkve Hristovog vaskrsenja iz Јerusalima u Beograd donijeti delegacija SPC. Episkop Јovan je kazao da se nada će donošenje Blagodatnog ognja u srpske krajeve iz Јerusalima postati tradicija kod srpskog naroda. Tradicija donošenja Blagodatnog ognja iz hrama Vaskrsenja Hristovog iz Јerusalima više godina postoji u Grčkoj i u Rusiji.

R. Karanović