latinica  ћирилица
ISKRE PRAVOSLAVLjA | 14/04/2015 | 12:51

BL- Duhovna akademija povodom četiri vijeka Bogoslovije u manastiru Krka

Duhovna akademija, povodom četiri vijeka od osnivanja Bogoslovije "Sveta tri Јerarha" u manastiru Krka, biće održana večeras u Banskom dvoru u Banjaluci. U progamu duhovne akademije učestvovaće učenici Bogoslovije manastira Krka, izvorne grupe "Pilipenda" i "Zmijanje", Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" Banjaluka i Hor sveštenika Eparhije banjalučke.

. Manastir Krka (Foto: eparhija-dalmatinska.hr) - Manastir Krka (Foto: eparhija-dalmatinska.hr)

Ovo je najstarija bogoslovska škola u srpskom narodu, koja ove godine brojnim manifestacijama obilježava ovaj značajan jubilej.

Bogosloviju "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka kod Knina u Hrvatskoj osnovao je 1615.godine mitropolit dabrobosanski Teodor, čije je sjedište bilo u to vrijeme u manastiru Rmanj u Martin Brodu. Nekoliko puta škola je mijenjala mjesto, ali je uvijek bila vezana za manastir Krku, jer je manastir bio i ostao centar duhovnosti pravoslavne Dalmacije, rekao je za Radio RS, episkop dalmatinski Fotije.

Episkop Fotije rekao je da je Bogosloviju do sada završilo oko hiljadu sveštenika i monaha, te da je trećina sadašnjih episkopa Svetog arhijerejskog sabora vezana na određeni način za ovu bogosloviju. Bogoslovija je uvijek dijelila sudbinu sa narodom u pravoslavnoj Dalmaciji, pa tako i 1995. godine za vrijeme operacije hrvatske vojske "Oluja" i progona srpskog stanovništava i Bogoslovija je napustila manastir Krka i premještena najprije u Divčibare kod Valjeva, a potom u Srbinje, današnju Foču. Čim su se stekli uslovi, vratila se u svoju kolijevku, manastir Krka. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora u maju 2001. godine, Srpska pravoslavna bogoslovija "Sveta tri Јerarha" ponovo počinje s radom u manastiru Krka. Te godine je Bogoslovija imala samo jedan razred i 12 učenika.

Danas je Bogoslovija mnogo napredovala. U tri razreda ima 40 redovnih i 10 vanrednih učenika, kojima Hristovu nauku predaje devet predavača, na čelu sa episkopom dalmatinskim Fotijem, koji ujedno obavlja dužnost rektora Bogoslovije.

Centrala proslava četiri vijeka od osnivanja Bogoslovije "Sveta tri Јerarha" biće održana 19. avgusta na praznik Preobraženja Gospodnjeg u manastiru Krka u Eparhiji dalmatinskoj. Očekuje se da će ovoj svečanosti prisustvovati i patrijarh srpski Irinej, istaknute ličnosti iz kulturnog i političkog života Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, rekao je za naš Radio episkop dalmatinski Fotije.

Pozivom na broj 1433 možete darivati dvije KM, za prikupljanje sredstava za dalji opstanak i rad Bogoslovije "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka.