latinica  ћирилица
ZAЈEDNIČKI TALAS | 17/05/2016 | 15:28

Obilne padavine i neuobičajeno niske temperature ugrozile su većinu poljoprivrednih kultura u Srpskoj

Najveće štete su u voćarstvu, tvrde voćari, ali i stručnjaci.

 


Prinos jabuke u ovoj godini biće manji za 70 odsto od planiranog, zbog mraza i niskih temperatura, koji su za samo 11 sati nanijeli ogromnu štetu, izjavio je za Radio RS, predsjednik Udruženja voćara, Dragoja Dojčinović.

Kruška i breskva su u potpunosti uništene, tako da će na velikom broju parcela, berba u potpunosti izostati”, tvrdi Dojčinović.

Pojedine voćne vrste, poput kajsije, cvjetale su izuzetno rano, pa će i njihov ovogodišnji prinos izostati, kaže Šef zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske, Nada Zavišić.

Ona je gostujući u emisiji Zajednički talas, istakla da su voćne vrste poput jabuke, kruške i šljive, pretrpjele takve štete, da će se posljedice u voćarskoj proizvodnji odraziti i na narednu godinu.

“Uprkos činjenici da su ovogodišnji prinosi u voćarstvu već sad uveliko umanjeni, voćari moraju nastaviti sa zaštitom voća, kako bi se sačuvala lisna masa i voćka ostala u kondiciji, jer samo tako može da diferencira pupoljke za vegetaciju u narednoj godini”, naglasila je Zavišić.

Obilne kiše ne pogoduju ni razvoju kukuruza. Ovom kulturom je u RS zasijano oko 140.000 hektara oranica. Šef Zavoda za kukuruz Poljoprivrednog Instituta RS Slavko Radanović, istakao je da trenutne vremenske prilike usporavaju fiziološke procese u listu, poremećen je sam tok fotosinteze, što je dovelo do toga da je skoro sav kukuruz u polju žut.

Kukuruz je toploljubiva biljka koja za razvoj treba temperature iznad 15 stepeni, a sve ispod toga ograničava i usporava njen rast i razvoj, pojasnio je Radanović.

“Dodatan problem je i nemogućnost fizičkog pristupa i rada u poljima, ali dolaskom sunčanih dana, koji se uskoro očekuju, biće omogućeno da se zemljište kultivira, a samim tim i da se kukuruz oporavi i zazeleni”, kazao je Radanović.

Strna žita su najtolerantnija biljna vrsta na klimatske promjene te su nepovoljni vremenski uslovi ovim kulturama nanijele i najmanju štetu, pojasnio je šef Zavoda za strna žita Poljoprivrednog instituta RS Dragan Mandić.

“Fungicidni tretman protiv biljnih bolesti i prihrana azotnim đubrivima su neophodni kako bi se zaštitile biljne vrste i osigurao dobar i kvalitetan prinos”, naglasio je Mandić, gostujući u programu Radija RS. Poljoprivrednici su ohrabreni najavama meteorologa da se u narednom periodu, ipak očekuje stabilizacija vremenskih prilika, prestanak padavina i otopljenje.