latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 27/07/2016 | 14:53

Zalazak sunca i zavjet

Vjerovatno ste se, ponekad, dragi slušaoci, gledajući zalazak sunca, zapitali zašto je sunce crveno? Mi ćemo vam okriti tajnu...

 

Divan, crveni zalazak sunca, toplih i sjajnih boja, spada u najljepše prizore koje možemo da zamislimo. Ponekad, gledajući ga, kažemo: Vidi kako je sunce crveno. Ali, mi naravno znamo da sunce odjednom nije postalo crveno, niti se u bilo čemu promijenilo. Ono nam samo izgleda crveno u to doba dana. U stvari, tog istog trenutka, hiljadama kilometara daleko na zapad, ljudi gledaju to isto sunce i njima uopšte ne izgleda crveno. Pitate se kako je to moguće? Boje zalaska sunca su posljedica razdaljine koju sunčeva svijetlost mora da pređe kroz našu atmosferu. Što je sunce niže, to njegova svijetlost mora da prelazi kroz veći dio zemljine atmosfere. Podsjetimo se da sunčana svjetlost predstavlja mješavinu svjetlosti svih boja. Mi obično, ovu mješavinu svjetlosti vidimo kao bijelu. Međutim, atmosfera sadrži mnoge čestice vazduha, prašine, vodene pare i nečistoca. Kad svijetlost prolazi kroz nju, ove čestice rasipaju različite boje. Zbog toga nam se zalazak sunca čini crven.

Iz zbornika važnih običajnih pojmova našeg naroda izabrasmo onaj pod nazivom zavjet.

Zavjet znači obećanje. Zavjetovati se može svaki hrišćanin, recimo da praznuje nekog svetitelja koji pada u dan kada mu se nešto značajno, dobro ili loše, dogodilo, kada mu je taj svetitelj pomogao. Zavjetovati se može čovjek da pomaže sirotinju, da posti određeni dan ili vremenski period, da daje određeni iznos godišnje priloga za dobro svoje kuće i zdravlje svojih ukućana. Hrišćanin daje zavjet sam pred sobom i pred Bogom. Kada se jednom da zavjet, nije dobro da se obećanje ne održi. Obično tada čovjeka stiže kazna. Naravno, zavjetovati se može samo za neki pozitivan posao. Ne može se čovjekzavjetovati da ubija, pljačka, pali itd.