latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 23/08/2016 | 14:36

O zovi i koprivi

Svojim mirisom i oblikom cvjetova, ova biljka malo koga ostavlja ravnodušnim. U kućnim apotekama ljudi, zbog svoje ljekovitosti, prisutna je od pamtivijeka. Do nje je lako doći, jer raste na obodu šuma i osunčanim šumskim krčevinama. Uopšte, na zapuštenim mjestima i u blizini naselja. Pogađate, pričamo vam o zovi...

Kod zove su naročito ljekoviti mladi izdanci i mladi listovi, koji se beru u proljeće. Cvjetovi se beru za vrijeme cvjetanja, plodovi poslije dozrijevanja, a kora od februara do novembra. Sastojci se najviše spravljaju u vidu čajeva, i to:

-čaj od zovinih listova i mladica: pospešuje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u organizmu, čisti i poboljšava krvi.

-čaj od zovinih cvjetova: djelotvoran je u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme i kod svih reumatskih bolesti.

-čaj od kore grana i stabla: odstranjuje poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega ibešike, a pomaže i kod tvrde stolice. Sa korom se ne smije pretjerivati, što znači da za šolju čaja treba uzeti ravnu kašičicu ovog sastojka. Uz to, u toku dana mogu da se popiju jedna, a najviše dvije šoljice čaja, i to, gutljaj po gutljaj, u većim razmacima. U svakom slučaju, pristalice liječenja ljekovitim biljem kažu da zova treba da bude u svakoj kući.

Kao korov raste na zapuštenim mestima, pored taraba, puteva... Veoma je rasprostranjena, a ljudi je nerado dodiruju, jer žari.Naravno, sjetili ste se da je rijo koprivi ili žari, koja kožu „pecka” svojim oslobođenim sokovima, dovodeći do stvaranja plikova, prolaznog karaktera. Narod odavno zna za njenu ljekovitost. Za spravljanje lijeka se koriste list, korijen i sjeme. A lijek od koprive ima široku primjenu.Koristi se za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, za liječenje malokrvnosti, bronhitisa, reumatizma, groznice, čira na želucu, prekomjernog mokrenja, kamena u bubregu, zarastanja rana, nesanice, nervoze, a zbog svoje vitaminske i prehrambene vrijednosti smatra se izuzetno zdravom i korisnom. U nutritivnom smislu kopriva sadrži veoma mnogo bjelančevina, ugljenih hidrata, masti, a od minerala kalcijum, fosfor, gvožđe, pa vitamine C, A, B2, karotin, pantotensku kiselinu. Nažalost, iako je pravi mali polivitaminski rezervoar, na našim trpezama rijetko je zastupljena. Kako se kopriva bere? U proljeće i jesen se skuplja korijenje. U proljeće se sakupljaju listovi i vršike, a kompletna biljka tokom cijele godine. Sjeme se skuplja isključivo u avgustu. Ovo je važno da se zna zbog spravljanja lijekova. Voćari bi trebalo da znaju da se rastvorom od koprive mogu suzbiti i lisne vaši. Rastvor se pravi tako što seposuda, zapreminedesetlitara, napuni svježe ubranom koprivom sa stabljikom. Može i dok je u fazi cvjetanja, ali nikako kada dozre i pojavi se sjemenje. Zatim se prelije vodom, po mogućnosti kišnicom, tako da voda bude četiri-pet centimetara iznad koprive. Sve se ostavi da stoji 24 sata, a zatim se tečnost procijedi, i prska napadnuto voće i povrće, najmanje dva puta u toku dana. Koristi se kod manjih napada vaši, koje uništava mravlja kiselina iz pripremljenog rastvora koprive.