latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 29/09/2016 | 14:54

Kafa i narodne zamjene za nju

Glavna prednost zamjena je u tome što ne sadrže kofein, pa ne djeluju razdražujuće i ne izazivaju besane noći, a ipak posjeduju stimulišuće djelovanje, vraćaju energiju i vitalnost...

 

Prijatan miris, karakterističan ukus, kao i razbuđujući efekat su tri osobine koje se najčešće ističu kao prednost kafe u odnosu na druge tople napitke. I pored toga, neki iz zdravstvenih razloga moraju da ograniče broj ispijenih šoljica crnog napitka, ili da potpuno zaborave na kafu. Јer, na njih deluje razdražujuće, remeti im san, ili im jednostavno kofein ne prija. U ovim slučajevima predlažemo da se opredjelite za napitke koji imaju sličan ukus i efekte kao i kafa. Reč je o čajevima i napicima koji se prave od sušenih i mljevenih žitarica kao što je ječam i od njega dobijen slad, ili sušenog korenja raznih biljaka. Glavna prednost zamjena je u tome što ne sadrže kofein, pa ne djeluju razdražujuće i ne izazivaju besane noći, a ipak posjeduju stimulišuće djelovanje, vraćaju energiju i vitalnost. Mogu da ih piju i odrasli i djeca, čak i više puta na dan sa mlijekom ili zaslađene medom.

Cikorija je napitak koji se pravi od osušenog i samljevenog korijena ove biljke. U poslednje vrijeme ga sve češće piju i oni koji imaju probleme sa varenjem. Јer, cikorija obiluje vlaknima i mineralima (gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum) što pospješuje varenje, dobra je za žuč, a zbog obilja gvožđa preporučuje se i anemičnima. Ima, takođe, i blage laksativne osobine pa se preporučuje onima koji pate od zatvora.

Tradicionalni čaj je najpoznatija i najprikladnija zamjena za kafu. Sadrži kofein, mada u mnogo manjoj mjeri, a vrste su različite - od najjačeg crnog do onih slabijih poput zelenog ili bijelog. Svi oni pospješuju varenje i blagi su dijaretici.