latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 20/01/2017 | 14:45

Јovanjdan

Današnji praznik posvećen je Svetom Јovanu, Krstitelju, na rijeci Јordan Gospoda Isusa Hrista. Obojici je tada bilo oko trideset godina. Tokom godine ovom svetitelju posvećeno je više praznika. Današnji je najznačajniji...

 

Naziva se Saborom Sv. Јovana Krstitelja i nerazdvojiv je sa jučerašnjim Bogojavljenjem. Zaharije i Јelisaveta, „pravedni pred Bogom”, u starosti su dobili sina Јovana, od anđela najavljenog kao “velikog pred Bogom”, koji će mnoge obratiti vjeri. Ostavši rano bez roditelja, cijeli život je proveo u pustinji, oskudno se hraneći. Svoju propovijed je počeo pozivom na pokajanje, krštavao je mnoge, upozoravajući na pogubnost grijeha. Nije se plašio da to izrekne i vladaru, zbog čega je mučenički postradao. Mnoštvo srpskih porodica slavi ga kao krsnu slavu. Slavili su ga i mnogi zanati i esnafi. Sveti Јovan je širom svijeta zaštitnik krojača, kožara, krznara, gostioničara, nožara, zatvorenika, osuđenika na smrt, kao i pjevača i muzičara. Kod našeg naroda je i pokrovitelj kumstva i bratimstva. U svakom hramu nalazi se njegov lik. Na prastarim vizantijskim ikonama oslikan je sa krilima.

 

Kumstvo i pobratimstvo naš narod posebno cijeni i bez njih se ne može u potpunosti razumjeti ni srpsko nacionalno biće. Ovo duhovno srodstvo oličeno je u Svetom Јovanu, jer je on kum Božji. Naš narod smatra da je i duhovno (negdje se kaže i vještačko) srodstvo nešto jače od srodstva po krvi ili mlijeku, pa je to iskazao i svojim brojnim umotvorinama. Zato je Sveti Јovan u naročitom poštovanju, pa se, osim u obredima koji se dotiču kumstva i pobratimstva, često pominje i u zakletvama i kletvama. U pravoslavnoj crkvi je Sveti Јovan uzdignut nad ostalim svecima, što se najbolje vidi iz činjenice da su od petnaest velikih praznika dva posvećena njemu (uz sedam Hristovih, pet Bogorodičinih i jedan apostolski). U narodu je, međutim, više njegovih praznika, i ovaj svetac je u narodnoj tradiciji dobio svojevrsnu biografiju, pa se, u skladu sa tim i različito naziva: Јovan Krstitelj, Јovan Preteča, Јovan Glavosijek, Јovan Svitnjak, Јovan Narukvičar, Јovan Metlar, Јovan Biljober, Јovan Pilodjelac, Јovan Grmodol...U novoj godini, prema narodnom vjerovanju, krštavanja i vjenčanja mogu da se obavljaju tek od današnjeg dana, jer to je uistinu-dan kumstva. U crkvi se danas praznuje Sabor Svetog Јovana Preteče i Krstitelja, u spomen toga što se glavna uloga ovoga svetitelja odigrala na Bogojavljenje. U narodu je to bilo propraćeno nizom vjerovanja, a među obredima se izdvaja nošenje ikona na izvor i rijeku, gde su ih umivali ili prali. Ovoga dana je bio zabranjen svaki posao. Vjerovalo se da će se oduzeti ruke i noge onome ko to prekrši. U nekim krajevima se nije radilo ni sutradan, pa se ovo narodno praznovanje tako i zvalo: Sutradan.