latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 19/07/2017 | 14:50

Mjesečeve faze

Vijekovima ljudi istražuju nebo i pokušavaju da shvate zakonitosti i ritmove prirode, uspostavljajući vezu između ponavljanja određenih pojava i cikličnog kretanja zvijezda, Sunca i naročito Mjeseca...

Mjesečeve faze bile su predmet istraživanja i antičkog vremena i tadašnjih filozofa. Grčki ljekar Hipokrat iz 5. vijeka p.n.e. govorio je svojim učenicima: “Neuk i glup je ljekar koji ne uzima u obzir kretanje zvijezda. Nikada nemojte da operišete onaj dio tijela kojim vlada sazvežđe, kroz koje Mjesec upravo prolazi”. Na žalost, savremena nauka još nije uspjela u potpunosti da dokuči i objasni ovaj fenomen, ali danas niko više ne može da negira uticaj koji Mjesec ima na prirodu i ljude. Poznato je da on upravlja plimom i osekom, menstrualni ciklus traje u proseku 28 dana, koliko i lunarni, a prema statističkim podacima dobijenim istraživanjem više je zločina i nasilja u vrijeme punog Mjeseca. Navešćemo neke od osnovnih pravila, pomoću kojih svoje aktivnosti možemo da dovedemo u bolji sklad sa lunarnim ciklusom, a saznaćemo i nešto više o mjesečevim fazama.


MЈESEC U FAZI OPADANjA:
Mjesec u opadanju- period je između punog i mladog Mjeseca. U prirodi i u ljudskom organizmu u ovom periodu od 14 dana, javlja se tendencija ka pročišćavanju. Mjesec u opadanju isušuje, izduvava, smanjuje, potencira aktivnost i potrošnju energije. Efekat se pojačava sa približavanjem faze Mladog mjeseca. Najbolje je iskoristiti ovaj period za pročišćavanje - dezinfekciju organizma. Osobe koje pate od alergija posebno treba da obrate pažnju na lunarni kalendar: npr. boje koje se koriste u industriji odjeće sadrže teške metale i supstance koje mogu da izazovu alergije i dermatitise. Da biste izbjegli rizik, svaki novi dio odjeće operite u vrijeme Mjeseca u opadanju - tada je čišćenje dublje i efikasnije, bakterije i prljavština se bolje odstranjuju. Kada je riječ o hirurškim zahvatima, veća je mogućnost uspješnog ishoda, postupak ozdravljenja je bolji i brži. Rane ne krvare mnogo i ne stvaraju se ožiljci, koji blokiraju protok energije kroz organizam. Bradavice i mladeže treba tretirati i odstranjivati samo kada je Mjesec u opadanju. Ako liječenje još nije završeno u vrijeme mladog Mjeseca, postupak treba prekinuti i nastaviti posle faze punog Meseca. Bradavice koje se odstranjuju u vreme rastućeg Mjeseca kasnije se ponovo javljuju i umnožavaju. Inače je ovo sjajan period za uspjeh sa primjenom različitih dijeta ili sa korekcijom ishrane. Čak i ako jedete više nego obično nećete se ugojiti, ili ćete čak, smršati. U ovom periodu hrana se teže apsorbuje i zato možete sebi da priuštite neku poslasticu bez većih posledica.

MЈESEC U FAZI RASTA:
Samo nekoliko sati pošto je potpuno “nestao”, Mjesec počinje svoj novi ciklus - rast, za 14 dana njegov srp će se pretvoriti u sjajan krug. Ovo je period regeneracije i rasta. Mjesec u rastu apsorbuje, određuje, usmjerava, prima, gradi, inspiriše, nadahnjuje, akumulira energiju i prikuplja snagu. Efekat se pojačava sa približavanjem faze punog Mjeseca. Svi tretmani za jačanje organizma su mnogo efikasniji u vreme kad Mjesec raste, nego kada opada. Tijelo je spremno za primanje - posle dobre dezintoksikacije, obavljene za vrijeme faze Meseca u opadanju, pravo je vreme za jačanje organizma. U periodu rasta Mjeseca vitamini i minerali se bolje apsorbuju, a različiti preparati na bazi magnezijuma, kalcijuma i gvožđa su mnogo efikasniji. Tendencija ka zadržavanju, akumuliranju energije, odražava se i na zadržavanju vode u organizmu, naročito noge mogu da otiču. Svaki oblik intoksikacije, napr. od uboda insekata do trovanja pečurkama, je mnogo jači, takođe i lijekovi imaju jače dejstvo. Ako želite da vam kosa bude jača, bujnija i da brže raste, treba da je skratite u periodu mjesečevog rasta. U ovom periodu masnoće se lakše akumuliraju, bez obzira na to što je način ishrane ostao isti. Da bi se izbjeglo povećanje težine i tjelesne mase, dobro je promijeniti kulturu ishrane i primjeniti dijetetski režim.


FAZA MLADOG MЈESECA:
Faza mladog Mjeseca - je noć bez Mjeseca. U ovoj fazi koja traje nekoliko sati, priroda, ljudi, životinje i biljke su izloženi veoma jakom dejstvu nebeskog tijela, koje, čini se da ne postoji. Sposobnost organizma da se oslobodi različitih toksina i otrova je najveća, i zato post daje veoma dobre rezultate, naročito u prevenciji. Ovo je najbolji dan za počinjanje bilo koje aktivnosti, takođe i za oslobađanje loših navika, kao što su duvan i alkohol (želja za cigaretom ili alkoholom se lakše podnosi).


PUN MЈESEC:
U Fazi punog Mjeseca je uticaj Mjeseca na Zemlju u kulminaciji ili na vrhuncu. Poznato je da tada mjesečari hodaju u snu, a da rane jače krvare. Ljekovite biljke, koje su ubrane u ovim satima imaju najjače dejstvo, povećava se broj nasilnih slučajeva i različitih oblika kriminalih aktivnosti, dok se u porodilištima značajno uvećava obim posla. Ovaj dan je veoma dobar za post, ali veoma je loš za postoperativni oporavak. Na dan punog Mjeseca i tri dana prije njega, nije dobro primati vakcine.