latinica  ћирилица
01/09/2023 |  08:23 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Mitrović o zabrani skupa u Sarajevu: Kršenje ljudskih prava, policija dokazala da je nesposobna (VIDEO)

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od najvažnijih prava i sloboda, utvrđenih Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima i zabrana skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH koju je izrekao MUP Kantona Sarajevo nema uporište, rekao je bivši ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović.
Ljubinko Mitrović - Foto: RTRS
Ljubinko MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je naglasio da ovakve zabrane, bez ikakvog uporišta, mogu dovesti do tog da se zabrani bilo koji skup iz bezbjednosnih razloga, odnosno zbog neispunjavanja formalnih uslova.

- Kad nekoga želite da odbijete, dajete mu dodatne uslove. Kakve informacije ima MUP Kantona Sarajevo o postojanju neke opasnosti, pa zabranjuje okupljanje? Ako postoje takve informacije, zašto ih ne iznesu - rekao je on.

Mitrović je rekao i da je federalna policija zabranom skupa dokazala da je nesposobna, ističući da ne postoji skup koji policijske agencije u BiH ne mogu obezbijediti.

On je istakao i da se današnjim okupljanjem ne brani pojedinac, već iskazuje protest zbog postupanja institucija, na šta građani imaju apsolutno pravo.

Podsjećamo, MUP-a Sarajevskog kantona zabranio je za danas najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH "zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga". Skup je trebalo da bude održan u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica.

Nakon ove zabrane, predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je da Srbi neće odustati od mirnog okupljanja i pozvao građane da u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.