latinica  ћирилица
27/04/2014 |  13:51 | Autor: Agencije

Popularne dijete koje vam više štete

Neke dijete kojih se pridržavamo traju po nekoliko dana, dok druge umeju da traju mesecima, pa i godinama. Ali ako vaša ishrana u dužem vremenskom periodu ne sadrži dovoljno hranljivih materija svih vrsta, to može naneti veoma ozbiljnu štetu vašem organizmu. Ovih osam dijeta više vam štete nego što koriste.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

1) VEGETARIЈANIZAM

Ako potpuno izbacite meso iz ishrane, možete pohrliti za ne teko hranljivim izvorima proteina, kao što je tofu. Prerađena hrana ne samo da ne sadrži mnogo hranljivih materija, nego je i puna šećera, koji mogu doprineti gojenju. Umesto toga, napravite svoje povrćne sendviče u koji ćete dodati mocerela sir.

2) PALEO DIЈETA

Iako je dijeta koja obiluje mesom puna hranljivih materija, puna je i kalorija i nije dobra ako želite da smršate. Ipak, ovu dijetu je teško držati, jer podrazumijeva smanjeni unos ugljenih hidrata, pa čak i onih zdravih koji se nalaze u voću. Iako mnoge atlete žive na ovoj visokoprorteinskoj dijeti, ako izbacite ugljene hidrate možete postati tromi. Morate unositi ugljene hidrate kako biste imali više energije.

3) ATKINSOVA DIЈETA

Kod ove dijete su dozvoljeni slanina, puter i sir u velikim količinama, ali propisuje se izbjegavanje ugljenih hidrata. Bez zdravih ugljenih hidrata iz žitarica i voća, tijelo sagorijeva mast da bi imalo energiju, zbog čega imate glavobolje, pošto vam se oštećuje moždana hemija, a uz to i srce i arterije. Vremenom se javljaju mučnine, imate neprijatan dah i oštećuju se pojedini organi. Pored toga, teško je držati se dijete siromašne ugljenim hidratima. Umjesto toga, pređite na Eko-Atkonsovu dijetu, koja zabranjuje nezdrave masti i dozvoljava proteine iz mesa i ribe i prirodne ugljene hidrate iz voća i povrća.

4) DUKANOVA DIЈETA

Dukanova dijeta dozvoljava jedenje mesa, ali ne i unošenje ugljenih hidrata, koštunjavog voća i sočiva. Zbog malog unosa vlakana, teško vam je da se zasitite, pa jedete ogromne porcije, što može rezultirati gojenjem. Umjesto toga, držite se dijete sa malo ugljenih hidrata (umjesto bez njih) koja dozvoljava zdrave legume.

5) DIЈETA BEZ GLUTENA

Sve je više i više pristalica ove dijete. Iako većina ljudi nije osjetljiva na gluten, ovo može biti dobra dijeta. Izbjegava se prerađeno brašno, koje organizam i inače ne obrađuje dobro. Problem je što će za vašu jetru sve biti teško kada jednom izbacite ugljene hidrate iz brašna pune šećera. Većina naminica u prodavnicama koje ne sadrže gluten veoma su prerađene, a to je  loše za vaš struk. Bolje jedite prirodnu hranu koja sama po sebi ne sadrži gluten.

6) DIЈETA FRANCUSKINjA

"Јedite sir, pijte vino i uživajte u čokoladi!“ Francuzi, za razliku od Amerikanaca jedu uglavnom manje porcije i jedu ih polako, dok Amerikanci jedu velike porcije i jedu ih brzo. Objedujte 20 do 30 minuta i vidjećete da ćete biti siti od manje količine. Mozgu je potrebno vremena da primi signal iz vašeg stomaka koji poručuje da ste siti. Preporučuje se da ujutru jedete najveću porciju, za ručak manju, a za večeru najmanju.

7) SOK-DIЈETA

U sokovima nema vlakana, a ti zdravi sokovi sadrže 50 do 70 odsto voća – i 50 grama šećera po jednoj maloj flaši. Ovoj dijeti nedostaju dvije veoma važne stvari: vlakna i proteini, koji utišavaju glad. Nedavna studija sa Harvarda zaključila je da oni koji su na ovoj dijeti imaju veću šansu da razviju dijabetes tipa 2.


8) ALKALNA DIЈETA

Bez mliječnih proizvoda, mesa i alkohola. Većina sviježeg povrća je dozvoljena i poneka voćka. Previše pravila zbunjuje one koji drže ovu dijetu. Cilj ove dijete je da izbalansira Ph vrijednost kako bi spriječila probleme kao što su kamen u bubregu i osteoporoza. Ali naša krv ima relativno neutralnu Ph vrijednost i dobru sposobnost da je sama izbalansira. Ipak, izbacivanje visokomasnih životinjskih proteina, šećera i prerađenih žitarica u korist povrća svakako je zdravo.