X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
27/04/2014 |  22:23 | Izvor: Agencije

Krv ove žene sadrži ključ dugovječnosti?

Rođena 1890. godine, Hendrijke van Adel-Šiper preminula je 2005. godine u svojoj stopetnaestoj godini ostavljajući svoje tijelo nauci.

Do same smrti, ona je bila relativno dobrog zdravlja i kognitivnih sposobnosti i bila je u stanju da vodi normalnu konverzaciju. Kako je ovo moguće?

Kako bi otkrili tajne njene dugovječnosti, naučnici su ispitali njenu krv i druga tkiva i otkrili neke interesantne stvari. Oni su otkrili da je oko dvije trećine njenih bijelih krvnih zrnaca sačinjeno od svega dvije matične ćelije, prenosi NewScientist.

Matične ćelije stvaraju bijela krvna zrnca koja su zadužena za borbu protiv infekcija. Tipično, oko 1.000 matičnih ćelija aktivno sačinjava bijela krvna zrnca. Ovo otkriće implicira da matične ćelije izumiru tokom godina i da zaista postoji limit kada je ljudski život u pitanju.

Međutim, to isto znači da bi moglo da bude moguće da sačuvamo matične ćelije nakon nečijeg rođenja ili iz njegove mladosti, održavamo ih živim van tijela i onda ih ponovo ubrizgamo u organizam godinama kasnije – kako bi produžili život. Naučnici su takođe pronašli i brojne mutacije u njenim bijelim krvnim zrncima, ali je većina njih bila bezopasna. To znači da je Andel-Šiper vjerovatno imala „superiorni sistem za popravljanje ili gašenje ćelija sa opasnim mutacijama“, iako još nije poznato koji bi to sistem mogao da bude.

„Kada postoji mutacija, takođe postoji i prilika za selekciju, a neke somatske mutacije mogu dovesti do stvaranja raka“, tvrdi autor studije Kris Tajler-Smit.

Istraživači se sada nadaju da će uspjeti da otkriju kako je ova žena izbjegla Alchajmerovu bolest poredeći njen genom sa genomom osoba koje pate od ove bolesti.