latinica  ћирилица
29/04/2014 |  20:06 | Autor: RTS

Vučić preuzeo dužnost premijera od Dačića

Bivši predsjednik vlade Ivica Dačić predao dužnost novom premijeru Aleksandru Vučiću. Tom prilikom su poručili da su pred Srbijom veliki poslovi i da je želja da ova vlada učini nešto za zemlju po čemu će je pamtiti buduće generacije.
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić i Ivica DačićFoto: TANЈUG


Dačić je, predajući Vučiću dužnost i izveštaj o radu vlade, rekao da je zadovoljan njihovom dosadašnjom saradnjom i rezultatima vlade koja je radila u prethodne dve godine, a pre svega time što je poboljšana slika Srbije u svetu koja više ne predstavlja problem, već i nekog ko rešava problema, prenosi Tanjug.
Bivši premijer, koji je u novoj vladi ministar spoljnih poslova, rekao je da je na to mesto došao na predlog novog premijera kao i da su svi kadrovi iz SPS-a došli na predlog premijera.

Dačić je rekao da ga na novoj funkciji čeka dosta posla, da će Srbija predsedavati OEBS-u, da će uskoro u Grčkoj biti samit Evropske unije i Zapadnog Balkana kao i sastanak ministara spoljnih poslova Saveta Evrope, gde će biti reči i o Ukrajini, a Vučić je naveo da će novi ministar spoljnih poslova zastupati težak ali principijelan stav Srbije o tom pitanju.

Novi premijer je rekao da je i prethodna vlada koju je vodio Dačić ozbiljno radila i da su mnogi u njoj bili vredni, a da je odlučio da predloži Dačića na mesto ministra spoljnih poslova jer on sa šarmom razgovara sa strancima.

"Pred njim su velike obaveze i odgovornosti, kao i pred svim članovima vlade", poručio je Vučić i naveo da su svi u Srbiji i u SPS-u videli osobinu naprednjaka da, i u momentu kada imaju apsolutnu većinu, ne pokazuju osionost već pokazuju šta je najbolje za Srbiju.

Dačić je novom premijeru, pored izveštaja o radu vlade, poklonio repliku mitološkog bića iz manastira Ravanica koji ima telo lava i glavu orla, navodeći da time simbolizuje snagu lava i mudrost orla, koja će, kako je naveo, novom premijeru biti potrebna.

Novo radno vrijeme u javnom sektoru od 1. maja

Vučić je najavio novo radno vrijeme u javnom sektoru od pola osam ujutro i donošenje uredbe o korišćenju službenih vozila.

Radno vrijeme u javnom sektoru trebalo bi već od prve sjednice Vlade u četvrtak 1. maja da bude pomjereno na pola osam ili osam sati, a ne kao što je bilo do sada - pola devet, rekao je Vučić nakon preuzimanja dužnosti premijera.

Prema njegovim riječima, cilj te mjere je veća efikasnost javnog sektora, ali i da se pokaže posvećenost i promjena svijesti prema radu i obavezama.

Vučić je rekao i da su u javnom sektoru mnogi do sada radili do 12 ili 13 časova, pa da su zatim odlazili na ručak, a nakon toga se najčešće nisu ni vraćali na posao.

Najavljujući da će uredba o korišćenju službenih vozila biti donijeta na sjednici Vlade 1. maja, Vučić je rekao i da nakon te odluke očekuje prve proteste zaposlenih u administraciji.