latinica  ћирилица
29/04/2014 |  20:31 | Autor: TANЈUG

Hiruško nano-ljepilo za efikasno zatvaranje rana

Francuski istraživači razvili su specijalno ljepilo na bazi nano-čestica koji omogućava da se za samo nekoliko sekundi zatvori duboki rez na tkivu ili nekom organu i da se zaustavi krvarenje.
Hirugija - Foto: ilustracija
HirugijaFoto: ilustracija

Dosad nije postojala nijedna metoda koja bi bila u potpunosti efikasna i neškodljiva za organizam, a nano-lepak bi omogućio hirurzima da brzo zatvore biološka tkiva poput kože, mišića i organa.

Ovaj potpuno novi koncept istraživača Nacionanog centra za naučno istraživanje (CNRS) mogao bi da izvrši revoluciju u hirurgiji, uključujući i regenerativnu medicinu. Nanet na kožu, ljepak je u stanju da zatvori duboku ranu za samo nekoliko sekundi i omogući njeno brzo i kvalitetno zacjeljivanje bez narušavanja estetskog izgleda.


Nano-ljepak se odlično pokazao i pri "popravci" organa koji se teško zarastaju.
Da bi se napravio šav pomoću ove metode, dovoljno je da se gel stavi direktno u ranu i koža zalijepi pod pritiskom, navode istraživači čija je studija objavljena na sajtu časopisa Angewandte Chemie.

Princip je jednostavan: nano-čestice sadržane u gelu vezuju se za tkivo za tren oka, fenomen poznat pod nazivom adsorpcija. Istovremeno, tkivo međusobno vezuje nano-ćelije i dolazi do povezivanja dvije površine.

"Proces spajanja, koji se odvija bez ikakve hemijske reakcije, traje svega nekoliko sekundi", ističu stručnjaci CNRS-a.
 
Testovi na koži miševa pokazali su da, za razliku od tradicionelne metode suture, nano-ljepak omogućava zatvaranje kože do potpune cikatrizacije sa gotovo nevidljivim ožiljkom.

U dugoj fazi testiranja, istraživači su koristili rastvor na organima koji teško zacjeljuju (jetra, pluća, slezina). Duboki rez na jetri su uspjeli brzo da zatvore i da odmah zaustave krvarenje.

Ljepak se, takođe, može koristiti i u sasvim drugim poljima, poput agroindustrije, proizvodnji kozmetičkih preparata i medicinske opreme (zavoja, flastera, hidrogelova).