latinica  ћирилица
01/05/2014 |  20:59 | Autor: TANЈUG

Vučić: Odgovoran odnos prema narodnom novcu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da do oktobra neće biti razgovora o penzijama i najavio da će do kraja 2016. godine biti potpuno završen Koridor 10 i autoput Beograd - Požega, naglašavajući da će Vlada imati odgovoran odnos prema narodnom novcu.
Aleksandar Vučić - Foto: FONET
Aleksandar VučićFoto: FONET

''Što se penzionera tiče, nećemo ni razmatrati ni razmišljati o bilo čemu, do oktobra. Tad ćemo sjesti da vidimo kakve su naše ostale mjere stimulacija, odnosno izvlačenja iz sive ekonomije i uvođenja u legalne tokove i stimulisanja od strane države svega što o tom pitanju možemo da uradimo. Dakle, davanje drugih poreskih olakšica za zapošljavanje ljudi, podizanje naše ekonimije, sve druge mhere štednje o kojima govorimo", rekao je Vučić za RTS.


"Podizanjem osnovice koju ćemo moći da oporezujemo u budućnosti i na osnovu projekcije koju budemo imali, donosićemo odluke u oktobru. Do tada neću da razgovaram i niko neće smanjivati, niti pričati o smanjivanju penzija", rekao je predsjednik Vlade Srbije.


 Kada su u pitanju investicije, Vučić je najavio da će prije kraja 2016. godine u potpunosti biti završen Koridor 10 i da će do kraja 2016. biti završen autoput Beograd - Požzega.

Ukazujući da se radi na produžetku puta od 107 kilometara Požega - Boljare, on je naveo da računa da bi za dodatne dvije godine i taj dio puta, za koji ne postoji interesovanje koncesionara, mogli da izgradimo.

 Vučić je izrazio nadu da će biti završen i put Pojate - Preljina i istakao da će na svakoj lokaciji, na svakom putu biti istaknuto da se vide koliko je to koštalo, kada će tačno da bude gotovo, ko su investitori, ko su izvođači radova.


 On je istakao i da prvi put može da kaže da ima ozbiljnu nadu da će se riješiti pitanje smederevske Železare, što je za Srbiju "finansijsko krvarenje" od 8,5 miliona dolara na mjesečnom nivou.

 Ocjenjujući da je za Srbiju važna i automobilska industrija, on je istakao i da tu očekuje neka dodatna pozitivna iznenađenja.


 "Za nas je važno da povećavamo broj onih koje oporezujemo. Za nas je važno da imamo sigurnost posla, sigurnost plasmana, sigurnost tržista. Zato želimo da privučemo što više investitora, da zaposlimo što veći broj ljudi", rekao je Vučić.


 On je ukazao da će ući u koštac sa svima koji ne plaćaju radnicima takozvane radne poreze i doprinose, koji ne plaćaju električnu energiju.

 "Iznenadili biste se kada biste videli koliko velikih zvijezda i poznatih ljudi, vlasnika od restorana do fudbalskih klubova ne plaća električnu energiju ili se služe trikovima da, kada im dođe 5.000 cijena struje na mjesečnom nivou, daju onom radniku Elektrodistrbucije da prespoji da bi ispalo 500 evra. Dakle, tu će država biti rigorozna, jer država mora da zaštiti pravni poredak", rekao je premijer.


 Ukazujući da mora da se radi na tome da i radnik bude zaštićen, Vučić je naveo da je tačno da privatnik ima punu slobodu da posluje u skladu sa zakonima, ali i da ima obavezu da poštuje radnika, da plaća poreze i doprinose, kao i da ima druge obaveze prema državi koji neki ne ispunjavaju uvek.


 Premijer je naveo da prve predložene mjere štednje neće "epohalno riješiti problem", ali da pokazuju poštovanje prema građanima i odgovoran odnos prema narodnom novcu.


 Povodom uredbe Vlade Srbije o načinu korišćenja  službenih vozila u svojini Republike Srbije, Vučić je rekao da ta mjera podrazumijeva da samo najmanji broj državnih funkcionera po sili zakona ima pravo na službeno vozilo.


 "Svi ostali moraju da upute dopis i da se na njega u pismenoj formi odgovori, što mislim da je veoma pošteno. Onda imate trag za svako službeno vozilo, posebno što, kod nas, ne znamo tačan broj službenih vozila", rekao je premijer.


 Na konstataciju da su sindikati zdravstva, prosvete, socijalni radnici protiv najavljene mjere smanjenja zarada za 10 odsto u javnom sektoru, Vučić je rekao da je lako reći - neću ništa što me boli, hoću samo ono što mi se dopada, hoću lizalicu i čokoladu, neću da idem na hemoterapiju iako naša ekonomija ima rak.


 "Јa nemam problema sa tim. U krajnjoj liniji, da budem potpuno otvoren, ja sam izabran, svi su građani znali za koga glasaju za premijera, nikoga nisam lagao, svima sam pošteno govorio da nas čekaju teške mjere", rekao je Vučić dodajući da svoj posao radi pošteno.


 Ako mislite da možete bolje, nađite nekog drugog, ako mislite da to možete da uradite na drugačiji način - kažite mi koji je to način, napomenuo je premijer.


 Na pitanje ko će ubuduće biti koordinator bezbjednosnih službi, Vučić je odgovorio da će o tome razgovarati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.