latinica  ћирилица
02/05/2014 |  11:21 | Autor: RTRS

Toplije vrijeme, opasnost od insekata

Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo u prirodi, zbog čega posebnu pažnju trebamo posvetiti zaštiti od insekata, naročito krpelja, koji su najaktivniji tokom maja i juna. Dobro je podsjetiti na sve mjere opreza i zaštite od ovih neugodnih, ali i opasnih insekata.

Pri boravku  u prirodi potreban je pojačan oprez, preporučuje se adekvatna obuća i odjeća – dugih rukava i nogavica. Kako ističe doktorka  u banjalučkom Domu zdravlja, Biljana Đukić, poželjno je izbjegavati nepotrebno provlačenje kroz grmlje, ležanje na travi, a preporuka je i kretanje širim stazama u prirodi.
Nakon boravka u prirodi potrebno je pažljivo pregledati kosu i cijelo tijelo, a posebno na pregibima i dijelovima s najtanjom kožom - na preponama, pregibima koljena, na ramenima i ispod pazuha. U slučaju uboda, krpelja je potrebno što prije odstraniti, a to bi bilo najbolje prepustiti ljekarima, kaže doktorka  Đukić.
Јedan mali broj krpelja je zaražen i može uzrokovati dvije zarazne bolesti, virusnu upalu mozga i lajmsku bolest, koja se manifestuje crvenilom na koži. Simptomi ugriza javljaju se između 7 i 14 dana, a uključuju jake glavobolje, visoku temperaturu, bolove u vratu, osjetljivost na svjetlo, mučninu i  povraćanje.