latinica  ћирилица
07/05/2014 |  16:02 | Autor: RTRS

Dan Vojske RS i Dan boraca 12.maja

U okviru obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske, danas je u kasarni Kozara, u Banjaluci, Treći pješadijski Republika Srpska puk organizovao prijem za delegaciju Vlade, Grada Banjaluka i boračkih nevladinih organizacija.

Prijemu koji je organizovao Treći pješadijski puk Republika Srpska su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zašite, Petar Đokić i ministar unutrašnjih poslova, Radislav Јovičić. Povodom 22 godine od formiranja Vojske RS, u prostoru kasarne otvorena je izložba sa više od 900 fotografija koje podsjećaju na ratni put u periodu '92. - '95. godina.
Prvi put 12. maj – Dan Vojske RS i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH biće obilježen istovremeno sa Danom boraca. U znak sjećanja na ratni put Vojske Republike Srpske otvorena je izložba fotografija na kojima su obilježeni najteži trenuci sa ratišta od Trebinja do Novog Grada, kaže brigadir Rajko Knežević.
Knežević
Oko 300 fotografija djelo je Ranka Ćukovića, koji je, rizikujući mladi život, foto-aparatom bilježio svakodnevicu boraca na prvim linijama. Za ustupanje fotografija danas mu je uručena zahvalnica.
I resorni ministar, Petar Đokić, dobio je priznanje od Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.
Centralna svečanost u okviru obilježavanja Dana Vojske je u ponedjeljak, kada će biti organizovano postrojavanje. Predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata imaju uslov za dolazak na proslavu. Predsjednik Boračke organizacije, Pantelija Ćurguz.
Sjenu na svečarsko raspoloženje bacila je odluka Ustavnog suda Republike Srpske, koji je ocijenio neustavnim Zakon o ostvarivanju prava na penziju profesionalnih vojnih lica. Na ovaj način stvoren je pravni vakum koji onemogućava penzionisanje vojnika. Ministar, Petar Đokić i brigadir, Rajko Knežević.
Đokić i Knežević
Sutra će u kasarni Kozara biti održan Dan otvorenih vrata, a očekuje se dolazak srednjoškolaca.