latinica  ћирилица
10/05/2014 |  09:04 | Autor: Agencije

Kako napraviti sistematski pregled u 60 sekundi

Vaše tijelo je karta sa koje možete pročitati štošta. Samo 60 sekundi je dovoljno da uz pomoć nekoliko brzih i lakih kućnih pregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam.
Ljudsko tijelo - Foto: ilustracija
Ljudsko tijeloFoto: ilustracija

Proučite vaše dnevne rutine i napravite kratak i efikasan sistematski pregled.

 

Pogledajte svoje oči

Beonjača može štošta otkriti o vašem zdravlju. Ona bi trebalo da bude čisto i bistro bijele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitni krvni sudovi koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može postati i žućkasta.

Napravite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svjetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja  mijenja, uzrok može biti neispavanost, iritacija, alergija ili napor, ali ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć ljekara.

Pogledajte svoju četku za kosu

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki nakon češljanja primijetite puno više vlasi od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sljedećeg češljanja prebrojte vlasi. Gubljenje oko 100 vlasi dnevno je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima vrijeme je da se posavetujete sa doktorom.

Izduvajte nos u bijelu papirnatu maramicu

Ako ne izduvate ništa, vaša sluzokoža je zdrava. Ako izduvate tekuću prozirnu sluz najverovatnije je reč o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledajte svoje nokte

Zdravi nokat je čvrst, bistar i proziran. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte da li na njemu ima nekih značajnih promena.

Bjeličaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu upućivati na gljivičnu infekciju. Primetite li takvu ili sličnu promjenu budite na oprezu i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje, potražite pomoć stručnjaka.

Pogledajte svoj zubni konac

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je dio higijene usne duplje. Međutim, takva rutina može biti pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba.

Primijetite li krvarenje ne morate se uznemiravati jer to može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenje koncem može riješiti. Međutim, ako vaši desni nakon čišćenja ne prestaju sa krvarenjem potražite savjet od svog stomatologa.

Pogledajte svoju mokraću

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svijetlo žute boje. Međutim, promjene u urinu mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i neke zdravstvene tegobe.

Pregledajte svoju kožu

Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samo pregled tijela je vrlo važan. Detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primijetite li na koži neke neobične promjene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju, potražite savjet ljekara.