latinica  ћирилица
11/05/2014 |  17:15 | Autor: SRNA

Kisindžer: Putin je morao da reaguje

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji posljednjih nekoliko godina pokušava da pokaže postignuti napredak svoje zemlje, najverovatnije nije namjerno planirao da izazove konflikt u Ukrajini.

"Putin je potrošio 600 milijardi dolara na Olimpijske igre. Imali su ceremonije otvaranja i zatvaranja, pokušavajući da prikažu Rusiju kao normalnu naprednu državu", rekao je Kisindžer, dodajući da je nemoguće da je samo tri dana kasnije on namjerno započeo napad na Ukrajinu.

On je dodao da je Putin morao da reaguje na događaje u Ukrajini kada su počeli da izmiču kontroli, ali je malo vjerovatno da je on to ranije planirao.

"Mislim da se prvo mora riješiti pitanje Ukrajine, a zatim odnosi sa Rusijom", rekao je Kisindžer.

On je dodao da su skoro svi ruski zvaničnici sa kojima je razgovarao, uključujući disidente kao što su Aleksandar Solženjicin i Јosif Brodski, posmatrali Ukrajinu kao dio ruskog nasljeđa.

Kisindžer je nedavno u članku u listu "Vašington post" istakao da Ukrajinu ne treba gledati kao zemlju koja "se pridružuje Istoku ili Zapadu, već kao most između njih". On je kritikovao pokušaje demonizacije Putina.

"Demonizacija Putina nije politika, to je alibi za nedostatak politike", napisao je Kisindžer.