latinica  ћирилица
12/05/2014 |  11:38 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana Vojske RS

Danas je nastavljeno obilježavanje Dana Vojske RS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska Puka i Dana boraca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik priredio je danas prijem u Palati Republike. Ove godine prvi put se obilježava istovremeno Dan VRS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska Puka i Dan boraca. Na obilježavanju Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske u banjalučkoj Kasarni "Kozara" danas je prvi put intonirana himna "Moja Republika".
Himnu je izveo Hor "Banjalučanke".

Svečanosti u Kasarni "Kozara", između ostalih, prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i ostali ministri u Vladi Srpske, te predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH

.Na svečanosti su prisutni i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, međunarodnih snaga u BiH, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.U Banjaluci je juče parastosom i polaganjem vijenaca počelo dvodnevno obilježavanje Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Dva datuma se ove godine prvi put zajedno obilježavaju.Vojska Republike Srpske formirana je u okolnostima rušenja SFRЈ, kao izraz potrebe da se srpski narod zaštiti od uništenja i odbrane prostori u BiH gdje živi srpski narod.Treći pješadijski /Republika Srpska/ Puk Oružanih snaga BiH čuva tradiciju Vojske Republike Srpske.

DODIK: VOЈSKA SAČUVALA RS
 
PredsЈednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je njena Vojska sačuvala RS, čineći je stabilnom i jakom.
 Povodom dana VRS, 12. maja, on je dodao da je Vojska Republike Srpske "formirana na poziv naroda 1992. godine, a cilj je bio da odbrani narod koji je u istoriji dao najbolje sinove za slobodu".

 U kasarni "Kozara" u Banjaluci, na obilježavanju Dana Vojske i Dana boraca RS, on je kazao da se mora braniti sloboda kao i težiti miru, jer se samo tako može sačuvati RS.

 Kako je istakao, RS je usmjerena na očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne na omalovažavanje bilo koga.
 

"RS želi da bude poštovana u svakom smislu, izazovi sa kojima se suočavamo nisu mali i zbog toga nam je potrebno da čuvamo Srpsku, mir, slobodu, stabilnost", kazao je njen predsjednik, čestitajući praznik svim pripadnicima i borcima VRS uz poruku da njeguju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

RADMANOVIĆ: VOЈSKA SRPSKE IZRAZ NARODNOG ЈEDINSTVA

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je da je Vojska Republike Srpske bila politički i vojni izraz narodnog jedinstva, kolektivnog samoodržanja, zajedničke odbrane, borbe za opstanak i očuvanje Republike Srpske kao najvećeg istorijskog i političkog dostignučća srpskog naroda u BiH.


"Vojska Srpske je osnovana da narod ne bi ponovo doživio tragičnu sudbinu masovnog kolektivnog stradanja kao što je to bilo u prošlosti i da bi zaštitio svoja nacionalna politička prava i sačuvao tekovine viševjekovne političke borbe za nacionalnu slobodu i državnost", rekao je Radmanović tokom obraćanja u kasarni "Kozara" na obilježavanju Dana Vojske i Dana boraca Republike Srpske.

On je dodao da je posljednjih godina mnogo neistina ispisano i rečeno o posljednjem ratu u BiH, ističući da su neke od njih smišljeno planirane sa ciljem da okrive jedne i opravdaju postupke drugih učesnika u tragičnom sukobu u BiH.