latinica  ћирилица
12/05/2014 |  13:09 | Autor: SRNA

Utvrđene 134 mjere za sanaciju poplava u RS

U Republici Srpskoj u toku je realizacija projekta hitne pomoći zaštite od poplava, a na vodotocima i objektima odbrane od poplava utvrđene su 134 mjere za sanaciju.

U toku je regulacija rijeka Vrbanje u Čelincu, Križevice u Bratuncu, sanacija nasipa na Topolovcu, izgradnja kanala Јanjica, a potpisani su i ugovori za sanaciju obodnih kanala Osorna – Borna - Ljevčanica, Јablanica - Јurkovica, Јablanica – Topola, kao i ugovor za regulaciju rijeke Ukrine u Derventi što će biti završeno u narednih šest mjeseci.

U pripremi su i ugovori za ostale obodne kanale, a pripremljeni su i tenderi za crpne stanice i nasipe. Njihovo objavljivanje očekuje se u naredna dva mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Lokalne zajednice održavaju sve manje vodotoke i melioracione sisteme za unutrašnju odvodnju u dužini  oko 1.500 kilometara glavnih, sekundarnih i tercijalnih kanala.

Veći dio melioracionog sistema nije u funkciji, kanali su zarasli ili zatrpani otpadom zbog neadekvatnog tekućeg i investicionog održavanja.

Potrebno je obezbijediti adekvatno održavanje kanalske mreže u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac i Brod, navodi se u saopštenju.

Za održavanje korita rijeke Save i njenih pritoka Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Bosne i Drine i vodoprivrednih objekata za zaštitu od spoljnih poplavnih voda zadužena je Јavna ustanova "Vode Srpske".