latinica  ћирилица
15/05/2014 |  08:48 | Autor: RTRS

Poplave: Vanredno u više opština, evakuacija ugroženih

Zbog obilnih padavina, vanredno stanje proglašeno je u Bijeljini, Doboju, Bratuncu, Zvorniku, Pelagićevu i Šekovićima, a u Brčkom, stanje elementarne nepogode.

Opštinu Šamac oko 16.00 časova očekuje veliki vodeni talas rijeke Bosne iz pravca Doboja i provode se sve mjere da se zaštite ljudski životi i materijalna dobra, izjavio je načelnik Savo Minić. Naveo je da su uz magistralni put na raspolaganje stavljeni čamci, a biće obezbijeđeno i gorivo za pente. Na raspolaganju su i traktori sa korpama za eventualnu evakuaciju stoke na drugu stranu puta."Bosna ima najveći vodostaj do sada, u Doboju je 660 cm. Već je spremno 800 vreća sa pijeskom za zatvaranje nasipa na rijeci Savi", rekao je Minić. Upozorio je građane da ne paniče već da budu spremni, ističući da će ako bude potrebno, biti obezbijeđena voda za piće. Vatrogasna jedinica ima više od 5.000 litara vode za piće. Istakao je da su obezijeđeni mobilni timovi ljekara koji će pružati neophodnu medicinsku pomoć i objasnio da je Dom zdravlja u neprekidnom kontaktu sa bolnicama u Doboju i Brčkom, ali nema nijednog puta kojim hitni pacijenti mogu biti dovedeni do tih bolnica. Ukoliko se ukaže potreba za hitan prevoz pacijenata, Minić je istakao da će se raditi na tome da se pronađe alternativni pravac za prevoz prema Brodu i dalje prema Banjaluci.

Vodeni talas rijeke Bosne poplavio je gradsko jezgro Doboja. Između ostalih, poplavljene su zgrada gradske uprave, Dom zdravlja, sjedište Teritorijalne vatrogasne jedinice i Narodne biblioteke. Voda stalno nadolazi, a problem predstavljaju i zapušeni odvodi. Kroz centar Doboja bagerom se evakuišu ljudi iz prizemlja zgrada i kuća. Svi putni pravci, magistralni i regionalni, koji vode u ovaj grad i iz njega su u prekidu, tako da je Doboj u totalnoj blokadi. Voda je došla do poteza katolička crkva - džamija u Starom gradu. Sirena konstantno upozorava građane na opasnost i pojačanu budnost.

Centar Doboja poplavljen

Od jutros u 9.30 časova ova opština Pelagićevo je bez električne energije. Ekipe koje rade na otklanjanju kvarova su na terenu. U OŠ "Vaso Pelagić" obustavljen je rad do daljeg. Obilne padavine izazvale su poplave u svih 10 mjesnih zajednica Pelagićeva, a najkritičnije je u Centru, Kladuši i Ćendićima.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Јovičić je u obilasku ugroženih područja u Doboju. Po njegovoj naredbi angažovani su i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, koji čamcima pomažu evakuaciju stanovništva.

Ronioci Ronilačkog kluba "Buk" iz Banjaluke su se uputili prema Šamcu kako bi pomogli ugroženim stanovnicima. š

Predsjedništvo BiH jutros je na hitnoj sjednicidonijelo odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva OS BiH angažuju na pružanju pomoći civilnim organima i građanima zbog poplava.U izbjegličkom naselju Modriča četiri evakuisano je 120 domaćinstava sa 500 stanovnika, za koje je smještaj obezbijeđen u Svetosavskom domu i školskim sportskim halama.

Na području opštine Kotor-Varoš proglašeno je stanje elementarne nepogode, a, zbog poplava, dvadesetak domaćinstava je ugroženo i vrši se evakuacija sa kritičnih područja. Više sela i zaselaka odsječeno je od centar opštine. Rijeka Vrbanja izlila se iz korita i poplavila više desetina stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata na području Grabovice, Obodnika, Vrbanjaca i Zabrđa, a u Šipragama su pritoke Vrbanje odnijele nekoliko manjih mostova.

Prema planu zaštite i spašavanja grada Bijeljine, sve raspoložive snage za zaštitu i spašavanje su u funkciji. Drina je poplavila naselja Јanja, Amajlije i Popovi, a izlile su se i rijeke Lukavac i Јanja. Na području distirkta Brčko, zbog izlijevanja rijaka Brke i Tinje zatvoreni su skoro svi putni pravci . Proglašeno je stanje elementarne nepogode, a u svim školama je obustaviljena nastava. Timovi civilne zaštite i crvenog krsta neprekidno su na terenu, kako bi pomogli ugroženom stanovništvu. Magistralni put Orašje - Brčko presječen je u mjestu Dubrave, dok je putna komunikacija prema Bijeljeni presječena selu Vršani.

Drina se izlila i na području opštine Zvornik, u naselju Karakaj, gdje je ugroženo oko 200 kuća u izbjegličkom naselju. Na području Zvornika izlila se i rijeka Sapna i ugrozila više stotina kuća u naseljima Ekonomija, Čelopek, Cer, Grbavci i Kozluk. Planirana je evakuacija 23 kuće u zvorničkom naselju Ekonomija. Osim putne komunikacije ka Bijeljini, u prekidu je i putna komunikacija Zvornik - Sapna.

U Bratuncu su se izlile rijeke Križevica, Јadar, Kravička rijeka i Glogovska rijeka koje ugrožavaju oko 1.000 domaćinstava. U Mihaljevicu kod Bratunca, klizište je uništilo jednu vikend kuću, a zbog klizišta prekinuta je putna komunikacija Bratunac- Skelani. Јakov Kosanić, penzioner iz bratunačkog prigradskog naselja Pobrđe, preminuo je od srčanog udara i postao prva ljudska žrtva poplava u opštini Bratunac. U Domu zdravlja je potvrđeno da je Kosanić dovezen mrtav u ovu ustanovu i da nije uspjela reanimacija. Uprkos uvođenju vanrednog stanja, angažovanju svih raspoloživih ljudskih resursa i mehanizacije, nema mogućnosti da se odbranimo od poplava, jer su ogromne padavine izazvale neukrotive bujice čiji vodostaju još rastu i nose sve pred sobom, navode nadležni. Ugroženo je skoro cijelo područje ove opštine, a najkritičnije je u naselju Podgradac.

Na području Lopara iz korita se izlila Tobutska rijeka koja je zaplavila poljoprivredno zemljište, a u prekidu su i neki lokalni saobraćajni pravci. Put Priboj-Tuzla neprohodan je zbog odrona, kao i put Lopare-Čelić-Brčko.

U opštini Petrovo je noćas počela evakuacija farmi koka nosilja kapacitete oko 60.000, a u Kakmužu su prokopani kanali za odvod.

Na području Teslića noćas su ojačani nasipi na rijeci Usori sa oko 1.000 vreća pijeska. Za sada na ovom području nema ugroženog stanovništva i materijalnih dobara.

Vodostaji rijeka na području Milića su u blagom padu.

Na području Srebrenice je nakon jutrošnjeg sagledavanja stanja, OŠ Civilne zaštite proglasio vanredno stanje na području ove opštine. Angažovana je sva raspoloživa mehanizacija ovdašnjih preduzeća za odbranu od poplava, zaštitu nasipa, sprečavanje širenja klizišta, čišćenje odvodnih kanala, začepljenih propusta i zapušenih mostova. Škole na području opštine ne rade.

Na HE "Zvornik" jutros u 7.00 časova protok vode iznosio je 2.600 kubnih metara u sekundi, na HE "Bajina Bašta" 1.393 kubna metra u sekundi, na HE "Višegrad" 1.183 kubna metra u sekundi. Olujni vjetar, koji je noćas duvao na području Banjaluke, srušio je sedam stabala, ali bez većih posljedica. Јak vjetar bio je uzrok nestanka struje i kvara na dalekovodu u dijelu naselja Mišin han.

Hidroelektrana Zvornik

FBIH: POPLAVE UGROZILE SARAЈEVSKI TUZLANSKI I ZENIČKI KANTON

Poplave uzrokovane jakom kišom izazvale su velike probleme u većini gradova FBiH, dok je alarmantna situacija u Kantonu Sarajevu. Najkritičnije je u sarajevskim naseljima Vlakovo i Gladno Polje, Osjek i Pazarić.
U naselju Osjek izlila se rijeka Zujevina, dok je u Pazariću ugroženo 20 kuća i poplavljeno zemljište. Stanovnici obilaze kuće, koje se nalaze pod vodom. Vodostaj rijeke Miljacke najveći je u posljednjih deset godina - 244 cm. Stanje u Tuzli je sve kritičnije. Rijeka Јala je u stalnom porastu, a saobraćaj je zbog padavina prekinut na putu Tuzla - Lukavac. Stambeni objekti su ugroženi u naselju Simin Han.

Bez električne energije naselja u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu

Na području Sarajevskog kantona, u Opštini Novi Grad, zbog plavljenja elektroenergetskih objekata bez struje je oko 2.500 potrošača. Na području Ilidže bez struje je oko 1.000 potrošača. U Vogošći struje nema u industrijskoj zoni Pretisa, kao i u više naselja.

Na području Tuzlanskog kantona bez električne energije su naselja na području opština Kladanj i Banovići. Zbog prodiranja vode u trafo stanicu, isključen je dalekovod ''Sedam vrela'' te su bez napajanja električnom energijom naselja Tarevo, Čitluk, Novo naselje, Crijevčići i izvorište pitke vode. U Banovićima klizište je odnijelo stub dalekovoda "Banovići Grad - Tulovići" tako da struje nemaju tri naselja. Na području Olova zbog poplava je isključen dio dalekovoda zbog čega su bez napajanja 453 potrošača.

Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu, ali se situacija stalno mijenja. Kvarovi se otklanjaju, ali se i evidentiraju novi. Na području Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona snabdijevanje strujom je stabilno.

Alarmantno i u Tuzlanskom kantonu, očekuje se prelijevanje brane jezera Modrac

Stanje u Tuzli je sve kritičnije. Rijeka Јala je u stalnom porastu, a saobraćaj je prekinut na putu Tuzla - Lukavac. Stambeni objekti već su ugroženi u naselju Simin Han. Očekuje se i veliki broj klizišta. Situacija je alarmantna. Dio Šićke petlje je blokiran, a u Đurđeviku je blokiran put Tuzla -Sarajevo, gdje je poplavljeno desetak kuća. Teška je situacija i u Stuparima kod Kladnja gdje je poplavljeno trideset kuća. U Srebreniku je najkritičnije u Špionici i naselju Bare, gdje poplavljeno dvadesetak objekata, a pojavila su se i brojna klizišta.

U lukavačkim mjestima Turija, Babice i Orahovica poplavljeno je stotinjak stambenih objekata, a blokiran je i put Lukavac - Banovići. Zbog alarmantne situacije sutra će od kantonalne vlade biti zatraženo da se proglasi stanje prirodne nesreće. Očekuje se izlijevanje vode na brani jezera Modrac oko ponoći, zbog čega će se morati ispuštati znatno veće količine vode, što bi moglo ugroziti područja u dolini rijeke Spreče. U opštini Gradačac se u popodnevnim časovima očekuje proglašenje stanja prirodne nepogode, jer su u prekidu brojne lokalne saobraćajnice, a više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vodom.

Kritično stanje u ZDK-u, u prekidu saobraćaj kod Maglaja

Helikopter Oružanih snaga BiH poletio je za Maglaj da bi evakuisao stanovnike iz najugroženijih područja. Helikopter je poletio u 11.30 časova ka Maglaju, a u centru ovog naselja na kući u blizini Doma zdravlja, nalazi se majka sa malim djetetom. Oni bespomoćno čekaju pomoć, a na krov su postavili čaršaf na kojem je ispisan znak poziva u pomoć, prenose federalni mediji. Situacija u Maglaju svakog momenta sve je kritičnija. Voda ulazi u domove mještana koji su bespomoćni i očekuju pomoć, odnosno helikoptere Oružanih snaga BiH koji bi ih izvukli iz poplavljenih područja. Mještani Osjeka i Dogloda u Sarajevu već više od 24 časa bore se sa prirodnom nepogodom. Poplava uništava njihove domove i usjeve, a mnogi su bili primorani da izađu iz kuća.

Na lokalitetu kod preduzeća ŽGP, došlo je do izlijevanja rijeke Babina, kao i kod podvožnjaka za naselje Blatuša, za ulazak u grad iz pravca Doboja i u naselju Nemila - pravac Orahovica. U naselje Mokušnice izlila se Babina rijeka. U naselja Zivkovići, Skutovo su bujične vode, a u naseljima Ljubetovo i Dolipolje prijeti poplava objekata. U naselju Crkvice klizište ugrožava stambene objekte.

 

Foča: Nabujala rijeka Ćehotina, ali je i dalje u svom koritu...
Foto: SRNA

Foča: Nabujala rijeka Ćehotina, ali je i dalje u svom koritu...
Foto: SRNA

Bijeljina: Kanal Dašnica koji prolazi kroz grad prijeti izlivanjem...
Foto: SRNA

Ulica Svetozara Ćorovića na prilazu zgrade CЈB u Bijeljini pod vodom...
Foto: SRNA

Ulica Svetozara Ćorovića na prilazu zgrade CЈB u Bijeljini pod vodom...
Foto: SRNA

Milići: Trenutna situacija u opštini uzrokovana poplavama veoma je teška i skoro haotična...
Foto: SRNA

Milići: Trenutna situacija u opštini uzrokovana poplavama veoma je teška i skoro haotična...
Foto: SRNA

Srebrenica: Zbog poplava i oštećenja na putevima koje su izazvale snažne bujice škole u Srebrenici ne rade...
Foto: SRNA

Srebrenica: Voda ušla i u stambene objekte i pomoćne objekte...
Foto: SRNA

Višegrad: Zona akumulacije Hidroelektrane "Višegrad" nije ugrožena od poplava niti ima opasnosti u priobalju nizvodno od Višegrada...
Foto: SRNA

Bratunac: Rječica Križevica se izlila na više mjesta i ugrožava veliki broj kuća i drugih objekata...
Foto: SRNA

Poplavljena Drinska ulica u Bratuncu (foto: Miroslav Stević)
Foto: SRNA

Poplave u Doboju (dobojski.info)
Foto: SRNA

Doboj...
Foto: SRNA

Doboj...
Foto: SRNA

Doboj...
Foto: SRNA

Doboj...
Foto: SRNA

Doboj...
Foto: SRNA

Karanovac...
Foto: SRNA

Kotor Varoš
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Kotor Varoš...
Foto: RTRS

Zvornik...
Foto: RTRS

Doboj...
Foto: RTRS

Čačak...
Foto: RTRS

Put Šabac - Valjevo...
Foto: RTRS

Čačak...
Foto: RTRS

Rijeka Ub...
Foto: RTRS

Rijeka Ub...
Foto: RTRS

Bogosavac kod Šapca...
Foto: RTRS

Doboj: Poplave (Foto: Bojan Puzavac)
Foto: RTRS

Doboj: Poplave (Foto: Bojan Puzavac)
Foto: RTRS

Doboj - poplave (Foto: Bojan Puzavac)
Foto: RTRS

Bujica je srušila jedan od mostova na kanalu Dašnica pa se voda iz Drine sliva u kanale
Foto: SRNA

HE Mali Zvornik - protok vode trenutno iznosi 3.000 metara kubnih u sekundi, što je skoro četiri puta veće od uobičajenog.
Foto: SRNA

Banja Luka - Zeleni most
Foto: Facebook

Banja Luka - Zeleni most
Foto: Facebook

Banja Luka - Zeleni most
Foto: Facebook

Doboj - poplavljeni grad (Foto: Ajdin Delić)
Foto: Facebook

Doboj: Poplavljeni grad (Foto: Ajdin Delić)
Foto: Facebook

Banja Luka: Vrbas
Foto: Facebook

Modriča - poplavljen grad
Foto: SRNA

Petrovo - poplava
Foto: SRNA

Srebrenica - Od sinoć nema pitke vode zbog zamućenosti na vodozahvatu u Zelenom Јadru odakle se ovaj gradić i snabdijeva vodom
Foto: SRNA

Beograd - poplave
Foto: SRNA

Beograd - poplave
Foto: SRNA

Maglaj
Foto: SRNA