latinica  ћирилица
16/05/2014 |  21:09 | Autor: RTRS

Alarmantno stanje u Bijeljini

Situacija u Bijeljini je kritična.

23:15

"Nisam izjavio da je pukao nasip i to nije istina", izjavio je za RTRS gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
"Nema struje, nema vode i sve je potopljeno, ali se borimo da se ne potopi još 5.000 domaćinstava", izjavio je Mićić.

23:10

Krizni štab Vlade RS zatražio hitnu informaciju od gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića o stanju nasipa u Bijeljini. "Nasip funkcioniše i nema velike evakuacije stanovništva", saopšteno je iz Kriznog štaba

22:40

Novinarka RTRS-a Zorica Cvjetković rekla je u telefonskom uključenju za Otvoreni program RTRS-a da informacija o evakuaciji u Bijeljini nije tačna nego da je u slučaju probijanja nasipa moguća evakuacija 5.000 ugroženih iz mjesne zajednice Batković.

21:41

U Bijeljini će uskoro početi velika evakuacija građana. Procjenjuje se da će broj evakuisanih biti veći od 5.000, potvrdio je za Al DŽaziru gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Rekao je kako rijeka Sava probija glavni nasip, te ugrožava veliki broj naselja.

21:30

"Prema informacijama koje dobijam sa terena, vrše se evakuacije tamo gdje je to najprioritetnije, izjavio je večeras za bh. novinsku agenciju Patria Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija.

''Tamo su veliki dijelovi grada već poplavljeni, a očekuje se plavni val na Savi. Kritično važno je da nasip izdrži. Nezahvalno je bilo šta govoriti u ovom trenutku'', kaže Špirić.

Prema njegovim riječima, nekoliko hiljada domaćinstava je poplavljeno ne računajući sam grad Bijeljinu.

''Mi u Savjetu ministara BiH pratimo situaciju u stalnom smo kontaktu. Dva helikoptera iz Slovenije su već na putu prema BiH i operativni centar Ministarstva sigurnosti će ih odmah uputiti tamo gdje je napotrebnije, to je ta regionalna solidarnost'', kaže Špirić za NAP.

21:10

Pred Građanima Bijeljine i Semberije je još jedna besana noć. Popodne je ponovo počela da pada kiša, a kroz centar grada prolazi jaka vodena matica visine oko jednog metra.
Bijeljina je bez struje i svi putni pravci prema Tuzli, Beogradu, Zvorniku i Brčkom su u prekidu.

Uprkos nadljudskim naporima, rijeka Drina nije zaustavljena ni preusmjerena na ustavi kod Orlovog polja i trenutno se u Bijeljini ponavlja katastrofalna poplava iz 2010. godine, rekao je gradonačelnik Mićo Mićić.

Prema njegovim riječima, snagom tri Drine - sa protokom od 3.000 metara kubnih u sekundi, voda se razlijeva preko naselja Amajlije i Popovi i prilazi do Etno-sela "Stanišići" i naselja Novi Dvorovi i Dvorovi.

Kanal Dašnica propušta na dva mjesta u blizini zgrade Centra javne bezbjednosti, gdje stanovništvo vrećama pijeska zaprečava širenje vode ka centru grada.

Mićić kaže da je situacija vrlo teška jer, osim Drine, ovaj put gradu prijete i sve unutrašnje vode, četiri nabujale rječice i kanal kroz koji sada, praktično, teče podmajevička rječica Јanja i dio Drine koja je srušila most iza ustave i preliva se ka gradu.

Poplavljeno je već 25 sela i 4.000 kuća, a na udaru vode je hiljade domaćinstava uz kanal koji protiče kroz centar grada.

Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)

Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)

Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)

Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)

Poplave u Bijeljini (foto: Miroslav Miki Blagojević / Facebook)