latinica  ћирилица
18/05/2014 |  20:46 | Autor: SRNA

U Doboju počela dezinfekcija terena

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da u Doboju desetak ekipa vrši čišćenje i dezinfekciju terena i istakao da će ovaj posao dodatno otežati i visoka temperatura koja se očekuje.

 On je naveo da je izdata naredba Institutu za javno zdravstvo da koordiniše sa svim domovima zdravlja i regionalnim zavodima za javno zdravstvo koji su danas sa desetak ekipa počeli sanaciju terena u Doboju, što otežava velika količina otpada i mulja.
"U Doboju je kataklizma. Voda se povukla, nakon čega je vidljiva i šteta. Dijalizni centar je u potpunosti uništen i trebaće neko vrijeme da bude osposobljen", ocijenio je Bogdanić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je najkritičnija situacija u Šamcu, ali da su stigle ekipe čamcima iz inostranstva, te se vrši evakuacija stanovništva i pacijenata.

Prema njegovim riječima, Dom zdravlja u Šamcu je u potpunosti izmješten i ekipe stalno rade, a putevi su prohodni, te evakuacija pacijenata ide i kopnenim putem.

On je dodao da je spašena oprema dijaliznog centra u Šamcu, te se nada da će brzo biti osposobljen.

"Zahvaljujući Helikopterskom servisu u prva dva dana uspjeli smo da evakuišemo sve dijalizne pacijente, da ih razmjestimo po svim dijalniznim centrima u Republici Srpskoj. U pomoć su nam pristigli i centri iz Federacije BiH", dodao je Bogdanić.

On je istakao da se stanje danas u Bijeljini komplikuje, iako je zdravstevna služba dobro organizovana.

"U prigradskim selima Modriče, osim otpada, ima i dosta uginulih životinja, što će otežavati čišćenje i sanaciju terena", kaže Bogdanić.

On je dodao da je stanje u domovima zdravlja u Šekovićima i Prnjavoru stabilno, bolnica u Zvorniku dobro funkcioniše, a Dom zdravlja Prijedor ima problema sa vodosnabdijevanjem.

"U toku je priprema za puštanje u funkciju Doma zdravlja u Čelincu. U Domu zdravlja u Banjaluci stanje je pod kontrolom, sve službe rade pojačano, počeli su sa sanacijom terena i ima sve potrebno da se to uspješno privede kraju", naglasio je Bogdanić.

On je dodao da su stabilni domovi zdravlja u Bratuncu, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Kostajnici, Modriči i Derventi.

"Prije dva dana naredili smo da se u Kliničkom centru Banjaluka isprazni što više kreveta i to se pokazalo ispravnim, jer je do danas primljeno 120 pacijenata iz najugroženijih dijelova Republike Srpske. Svi su zbrinuti i stabilni", napomenuo je Bogdanić.

On je istakao da se još ne zna konačan broj stradalih u poplavama.