latinica  ћирилица
20/05/2014 |  09:16 | Autor: SRNA

Otkriven spomenik Njegošu u Ljubljani

Spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu otkriven je u Ljubljani u ulici koja nosi Njegoševo ime.

Spomenik, rad crnogorskog akademskog vajara Drage Đurovića, postavljen je povodom nedavog jubileja - obilježavanja 200 godina od rođenja velikog pjesnika, vladike i vladara.Spomenik je, kao znak dobre saradnje između Slovenije i Crne Gore, Ljubljani poklonio počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, saopšteno je iz crnogorskog Konzulata u Ljubljani.

Povodom otkrivanja spomenika, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović i državni sekretar u Ministrstvu za kulturu Slovenije Aleš Črnič podsjetili su na važnost djela i veličinu ličnosti Petra Drugog Petrovića Njegoša.

"Dva vijeka poslije Njegoševog rođenja gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da ne postoji umjetnik bar ne u Crnoj Gori na koga direktno ili inderektno nije uticalo Njegoševo djelo. Njegoš je mitema koja iznova iznenađuje, rađa se i evoluira od umjetnika do umjetničkog djela. Nije onda čudno što se javlja kao enigma nikad do kraja pročitana", rekao je Mićunović.

On je podsjetio da je Njegoš kao sveštenik, pjesnik, reformator - djelom, duhom i stihom žudio za ujedinjenjem Јužnih Slovena. "Tako je i onovremena i svevremena južnoslovenska književnost dobila zajedničku umjetničku, ali i društveno-političku ideju vodilju koja je Јužne Slovene uvela u porodicu evropskih i svjetskih naroda", naveo je Mićunović.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Јanković zahvalio je počasnom konzulu Vojislavu Kovaču za poklon gradskoj opštini Ljubljana, koji simbolizuje prijateljstvo crnogorskog i slovenačkog naroda.

On je dodao da je spomenik u skladu sa filozofiijom Ljubljane - živjeti zajedno i poštovati različitosti.

Kovač je istakao zadovoljstvo što je i u Ljubljani, nakon Beograda, Rima, Kijeva i drugih evropskih prijestonica, postavljen spomenik posvećen Petru Drugom Petroviću Njegošu.