latinica  ћирилица
24/05/2014 |  16:31 | Autor: SRNA

Bogdanić: Borba za očuvanje zdravlja stanovništva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je u Bijeljini da je zdravstveni sistem Srpske uspio da odgovori zadatku u situaciji kada je poplavom bilo zahvaćeno skoro dvije trećine Republike, te da očekuje da će do kraja uspjeti da zaštiti prvenstveno živote, a sada i zdravlje ljudi.
Bogdanić u Bijeljini - Foto: SRNA
Bogdanić u BijeljiniFoto: SRNA

Bogdanić je, u pratnji direktora bijeljinske bolnice Siniše Maksimovića i direktora Doma zdravlja Zlatka Maksimovića, posjetio prihvatni centar za evakuisano stanovništvo koji se nalazi u sportskoj dvorani Gimnazije.

"U zdravstvenom sektoru u Bijeljini stanje je stabilno, epidemiološka situacija je rovita, ali, za sada, nema pojave zaraznih bolesti", rekao je Bogdanić novinarima.

On je istakao da se u Republici Srpskoj preduzimaju preventivne mjere za očuvanje zdravlja stanovništva, da se sve radi pravovremeno i po pravilima struke.

"U ovom periodu osnovna je asanacija terena, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija", rekao je Bogdanić i podsjetio da će tretiranje komaraca biti urađeno zajednički za Srbiju, Hrvatsku i BiH.

Prema njegovim riječima, za dezinfekciju koja traje u Bijeljini obezbijeđene su dodatne motorne prskalice koje ubrzavaju rad, na terenu u Doboju je 120 timova za dezinfekciju, a u Šamcu, gdje se voda polako povlači, u toku je priprema prostora za dezinfekciju.

"Od svih tražim da se dezinfekcija obavlja ravnomjerno u gradskim sredinama, prigradskim naseljima i u selima", rekao je Bogdanić.

Ministar zdravlja podsjetio je da je Republika Srpska u ovoj situaciji obezbijedila besplatno liječenje stanovništva u bilo kom zdravstvenom centru, uz uzimanje samo ličnih podataka.

"Očekujem da ćemo uspjeti da se izborimo sa teškoćama i zahvalan sam svim zdravstvenim radnicima i drugima koji su nam pomagali u katastrofi", zaključio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.