latinica  ћирилица
25/05/2014 |  18:18 | Autor: Agencije

Kako steći naviku ranog buđenja?

Ustati rano ujutro je odličan način kako da započnete dan. A evo i nekoliko savjeta kako da sebi olakšate buđenje ujutro.

Liježite ranije: Vjerovatno je najveći faktor teškog ustajanja ujutro nedostatak sna. Ako ste onlajn do kasno naveče ili gledate serije, vrijeme je da tu naviku promijenite. Takvo ponašanje vam ne donosi nikakvo dobro, samo vam odmaže.

Držite se rutine: Vaše tijelo voli rutinu. S razlogom smo uvijek gladni u isto doba dana. Isto važi i za spavanje. Ako se držite rutine, mnogo je lakše probuditi se ranije ujutro.

Smanjite unos kofeina: Manje kofeina znači da nećete biti noćna ptica. Unosite manje kofeina u organizam i odmah ćete primijetiti razliku u vašim navikama vezano za vrijeme odlaska u krevet.

Zadržite motivaciju: Ustajanje rano ujutro za početak traži malo motivacije. Pronađite dobar razlog za to i držite se toga. Fizička vježba je odlična za početak i dobar razlog za ustajanje iz kreveta. Vježbanjem ujutro ćete obezbijediti dodatnu energiju tokom dana, pa počnite sa jutarnjim vježbama i stvari će biti mnogo lakše.