latinica  ћирилица
03/06/2014 |  17:37 | Autor: Agencije

Milanović: Linić bi trebalo da odgovara

Premijer Hrvatske Zoran Milanović očekivao je da će izvještaj Bezbjednosno-obavještajne agencije pokazati da nije bilo nadzora nad smenjenim ministrom finansija Slavkom Linićem i članovima njegove porodice, jer je, kako je istakao, sistem neprobojan a Vlada radi po zakonu.

Milanović smatra i da treba tražiti odgovornost Linića, koji ga je optužio za špijuniranje, ali je postavio i pitanje "da li je potrebno svaki put kad neko zagalami stavljati sistem na 'stres test'" i ocijenio da je to neozbiljno i uznemirava ljude.
 Milanović je ponovio da je za njega slučaj Linića, smijenjenog ministra i partijskog kolege, završen i da ga više neće komentarisati, prenijela je agencija Hina.
 Izvještaj Bezbjednosno-obaveštajne službe i vanrednog nadzora Savjeta za nacionalnu bezbjednost, pokazao je da hrvatski premijer Zoran Milanović nije zloupotrebio bezbjednosno-obavještajne službe, kako ga optužuje smenjeni ministar finansija Slavko Linić, rekao je jutros predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović na konferenciji za novinare.
 Јosipović je krajem prošle nedjelje najavio da će zatražiti izvještaje nadležnih povodom Linićevih optužbi da je premijer zloupotrebio bezbjednosno-objaveštajne službe za obračun s njim, s obzirom na ozbiljnost optužbi.
 Bivši ministar finansija i Milanovićev partijski kolega, iz vladajuće SDP, optužio je premijera da je koristio "medijske spletke" da bi ga proglasilo kriminalcem i smijenio.
 On je to radio, tvrdio je Linić u javnim istupima, da bi štitio članove porodice, prijatelje i parcijalne interese jednog interesnog kruga, zanemarujući pritom državne interese.
 Naveo je da je MIlanović to radio u slučajevima firme "Spačva", u poslovanju Ine, Hrvatske banke za obnovu i razvoj...
 Milanović je Linića smijenio upravo zbog slučaja "Spačva", gde je ocijenio da je ministar oštetio državni budžet za 3,5 miliona evra, smanjivši procjenu vrijednosti te vinkovačke firme u postupku predstečajne nagodbe.
 Kasnije je Linić optužo premijera i za zloupotrebu bezbjednosnih službi da bi ga špijunirao i smijenio, pa je reagovao i sam predsjednik države ocijenivši da se radi o ozbiljnim optužbama koje moraju da se ispitaju, a danas je predstavio i dostavljene podatke nadležnih službi.