X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
06/06/2014 |  11:16 | Izvor: Agencije

Zdrav san ključan za učenje i pamćenje

Dobar noćni san je ključan za sposobnosti učenja i pamćenja zbog formiranja dodatnih veza među neuronima, saopštili su naučnici iz Kine i SAD
Spavanje - Foto: ilustracija
SpavanjeFoto: ilustracija

Oni su primjenom napredne mikroskopije posmatrali formiranje novih veza među nervnim ćelijama tokom spavanja.

Rezultati njihovog istraživanja, objavljeni u žurnalu "Nauka", pokazuju da čak ni intenzivno učenje ne može da nadoknadi gubitak sna. Stručnjaci smatraju da je ovo značajna studija koja otkriva mehanizme pamćenja. Poznato je da san ima važnu ulogu za pamćenje i učenje, ali do sada nije bilo jasno šta se tačno dešava u mozgu tokom spavanja.

Istraživači s njujorške Univerzitetske medicinske škole i s Univerziteta Šenzen u Pekingu izvršili su eksperimente s miševima i naučili ih da stoje na vrhu šipke koja se okreće. Potom su kroz mikroskop posmatrali živo tkivo mozga kako bi vidjeli šta se dešava kada životinje spavaju, odnosno kada nemaju dovoljno sna.

Istraživanje je pokazalo da se kod miševa koji su spavali formira mnogo više novih veza među neuronima i da uče bolje od miševa koji nisu imali dovoljno sna. Naučnici su zaključili da mozak tokom spavanja "ponavlja" aktivnosti kojima se bavio tokom dana.