X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
06/06/2014 |  14:39 | Izvor: RTRS

Lisičarka, gljiva koja ubija sve viruse

Da li znate da je u svijetu biljaka i gljiva jedina lisičarka (Cantharellus cibarius) je otporna na sve parazite i mikrobe!!!
Lisičarka   (Cantharellus cibarius) - Foto: ilustracija
Lisičarka (Cantharellus cibarius)Foto: ilustracija

Lisičarka je jedna od rijetkih vrsta koja ne trune! Nikada u lisičarki nećete naći crve, bakterije i viruse!

SASTOЈCI U LISIČARKI I UPOTREBA U LIЈEČENjU HINOMANOZA

- U mesu lisičarke nalazi se hemijski spoj hinomanoza koja djeluje na sve nametnike u crijevima - trakavice, gliste, amebe, loše bakterije, i to tako da ih uništava od jajašaca do imaga. Lisičarka ih rastvara i popuno uništava.


ERGOSTEROL I TRAMETOLINOVA KISELINA iz lisičarke ubijaju sve vrste virusa. Naročito su djelotvorni kod svih vrsta hepatitisa. Također čisti jetru od svih otrova kao i ostataka lijekova. Lisičarka je pogodna i kod trovanja gljivama.


BETA KAROTEN - Gljiva lisičarka sadrži tri puta više beta karotena od mrkve. Beta karoten (provitamin A) je karotenoid poznat kao jaki antioksidant koji štiti cjelokupni organizam od slobodnih radikala sa specifičnim učinkom na oči i kožu. Doprinosi zaštiti kože i sluznice. Beta karoten iz lisičarke sprečava upalu očiju, poboljšava vid, smanjuje suhoću kože i sluznicu oka. Posebno se preporučuje u ljetnim mjesecima jer štiti kožu od UV-zračenja. Beta karoten takođe štiti i krvne žile (ateroskleroza) nedozvoljavajući oksidaciju lošeg holesterola (LDL). Beta karoten potiče stvaranje koneksin proteina, poboljšavajući staničnu razmjenu tzv. malih molekula potrebnih za staničnu obnovu. Beta karoten obnavlja sluznicu usne šupljine (protiv afti) kao i ćelije vrata maternice. Naglašavamo da lisičarka popravlja vid te sprečava noćno sljepilo.

VITAMIN D - "SUNČANI VITAMIN" - Vitamin D proizvodi naše vlastito tijelo uz pomoć sunčeve svjetlosti (ultraljubičaste zrake) i ulja koja se nalaze u koži. Kada koža potamni proizvodnjavitamina D preko kože prestaje. Takođe kreme za sunčanje sa jakim zaštitnim faktorom smanjuju proizvodnju vitamina D. Medicinski istražitelji s "Albert Einstein College of medicine "Albert Einstein College of medicine"  utvrdili su kortikosteroidi znatno snižavaju upijanje vitamina D kao i lijekovi za smanjenje kolesterola (statini). Ako pridodamo još i zagađenost atmosfere tada nije ništa čudno što najnovija istraživanja kod osoba od 20 do 60 godina daju alarmantan rezultat od 63% osoba sa manjkom vitamina D (mjereno u proljeće). Da li uoppše znamo značaj vitamina D?! Vitamin D je ključan u zdravlju kostiju i zuba, metaboličkom sindromu (pretilost), dijabetes 1 i 2 (otpornost na inzulin), autoimune bolesti (reumatoidni artritis), osteoartritis, osteoporoza, bolovi u kostima i mišićima, karcinom debelog crijeva, kostiju, prostate i jajnika. Kako naše tijelo dobiva jedva 40% vitamina D preko kože, neophodno ga je uzimati preko hrane ili dodataka prehrani. Gljiva lisičarka krcata je vitaminom D i pravo je prirodno rješenje za nedostatak vitamina D.

OSTALI VITAMINI I MINERALI - Lisičarka, za razliku od drugih gljiva, je bogata vitaminom C (0,4mg svježe tvari), vitaminom B1 i B2. Od minerala sadrži kalcijum, kalij,um željezo i cink.
Ovdje smo dali naglasak na ljekovita svojstva lisičarke iako ova gljiva prirada u sam vrh delikatesnih gljiva. 100 grama ove gljive daje svega 12 kalorija. Gljivu nudimo termički obrađenu.

Izvor: Zdravlje iz prirode