latinica  ћирилица
10/06/2014 |  18:56 | Autor: Blic

Cvjetanje Tise: To se viđa samo u Srbiji i u Kini

Cvjetanje rijeke Tise već godinama privlači veliku pažnju posjetilaca, biologa i medijskih ekipa jer se može vidjeti samo još na rijeci Јang Ceng Јang u Kini.

U vrijeme cvjetanja Tise od 13. do 15. juna nekoliko hiljada posjetilaca posjetiće menifestaciju "Kad Tisa cveta".Ovi tanani insekti poslije tri godine provedene u mulju, u toku samo jednog dana, pojavljuju se iznad rijeke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Poslije zalaska sunca Tiski cvijet polaže jaja i završava život.

Cvjetanje Tise

 

Novi Bečej u slavu ovog jedinstvenog fenomena svake godine pripreme zanimljiv dvodnevni program na obali rijeke gdje gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju živopisne rojeve insekata, odnosno cvjetanje rijeke. Organizatori kažu da će se i ove godine u čardama sližiti specijalni meniji, za večernje sate najavljuju vatreni performansi, a svi posjetioci moći će da svjećice na čamčićima od liciderskih srca sa ljubavnimj porukama spuste u rijeku.


Јožef Palinkaš iz Kanjiže objašnjava da u našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvjetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatičan kao u Tisinog cvijeta. Zlatnožutog tijela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima, za svega nekoliko sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru ponajprije mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja, i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.