latinica  ћирилица
12/06/2014 |  21:38 | Autor: Agencije

Zašto ne treba nositi telefon u džepu?

Muškarci bi trebalo dobro da razmisle prije nego što svoj mobilni telefon stave u prednji džep pantalona.
mobilni telefon - Foto: ilustracija
mobilni telefonFoto: ilustracija

Naime, analiza posljednjih deset studija koju su sproveli istraživači Univerziteta u Ekseteru otkrili su mali, ali konstantan pad kvaliteta sperme muškaraca čije su genitalije bile izložene zračenju mobilnog telefona.

Iako istraživači nisu pronašli povezanost između zračenja telefona i slabije plodnosti, otkriće bi moglo da objasni do sada nejasnu pojavu pada broja spermatozoida u uzorcima iz cijelog svijeta.

"Posljedice su najgore po one muškarce koji već imaju izloženost i drugim faktorima rizika koji utiču na brojnost spermatozoida", kaže Fiona Metjus, glavni istraživač.

Kvalitet sperme određuje se u odnosu na tri mjerenja: pokretljivost spermatozoida, vitalnost spermatozoida i koncentracija spermatozoida u uzorku.

Metjus je analizirala 10 studija koje su ispitale ukupno 1.492 uzorka sperme i otkrila da se zračenje mobilnih telefona povezuje sa slabijom mobilnošću spermatozoida i to za oko 8,1 odsto u prosjeku i 9,1 odsto manju vitalnost spermatozoida.

Optimalan broj spermatozoida u zdravoj spermi varira, a normalnim se obično smatra 15 miliona spermatozoida po mililitru.

"Ne bih išla tako daleko da kažem da telefoni muškarca mogu učiniti neplodnim", kaže Metjus. "Međutim, ako imamo u vidu povećanu upotrebu bežičnih uređaja i opšti pad kvaliteta sperme koji je primjetan u proteklih 10-20 godina u razvijenim zemljama, ovu temu treba podrobno ispitati".